Wat is dementie?

Wat is dementie?

Dementie betekent letterlijk ‘ontgeesting’. Iemand met dementie kan informatie niet meer goed verwerken in de hersenen, omdat de aandoening de zenuwcellen in de hersenen aantast. Dat gebeurt steeds een beetje meer. Hierdoor verandert ook het gedrag van degene die een vorm van dementie heeft. 

Verschillende vormen

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 hersenaandoeningen. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.

De oorzaak van dementie

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie. Er wordt veel onderzoek gedaan naar dementie, maar de precieze oorzaak is nog niet duidelijk. Soms is de aandoening erfelijk, maar veel vaker ontstaat het door ouderdom. Wel zijn er risicofactoren die de kans op dementie vergroten, zoals roken, alcohol, weinig beweging en ongezonde voeding.

Achteruitgang van de hersenen

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Daardoor werken de hersenen steeds minder goed. Dementie is een progressieve ziekte. Dat betekent dat het niet meer overgaat en dat de symptomen steeds erger worden. Iemand met dementie verandert steeds een klein beetje. Soms heel snel, soms merk je het verschil bijna niet. Hoe de ziekte precies verloopt, dat verschilt per vorm én per persoon.

Fasen van ik-beleving

Er zijn verschillende manieren om naar het verloop van dementie te bekijken. Dat heet ook wel een benadering. Eén van die benaderingen is de ik-beleving: hoe beleeft iemand met dementie de wereld om zich heen? Er zijn vier fasen van ik-beleving: de bedreigde ik, de verdwaalde ik, de verborgen ik en de verzonken ik. Lees hier meer over de vier fasen van ik-beleving.

Is het dementie?

Heeft u of iemand in uw omgeving last van vergeetachtigheid? Dit hoeft nog geen dementie te zijn. Bij dementie zijn de geheugenproblemen ernstig en staan ze het dagelijks leven in de weg. Naast vergeetachtigheid heeft iemand bijvoorbeeld ook een verandering in gedrag en moeite met taal, dagelijkse handelingen en drukke situaties. Een huisarts of specialist kan vaststellen of er sprake is van dementie.