Wat is waken?

Wat is waken?

Waken is liefdevol en aandachtig aanwezig zijn bij een stervend persoon. Naasten zorgen ervoor dat er in de laatste dagen of uren altijd iemand aanwezig is. Veel mensen voelen zich rustiger als er een vertrouwd iemand in de buurt is. Hoewel iedereen alleen sterft, hoeft doodgaan geen eenzaam proces te zijn.

Een verwant waakt bij een bewoonster met dementie in de stervensfase. Ze raakt de bewoner aan voor genegenheid.

  • Wat doet een naaste tijdens het waken bij het sterfbed?
    Naasten kunnen ervoor zorgen dat de stervende het zo comfortabel mogelijk heeft. Zo kunnen wakende naasten letten op signalen van pijn of ongemak en af en toe de handen van de stervende persoon insmeren met handcrème. Ook voorlezen uit een lievelingsboek kan fijn zijn. Is het geloof belangrijk? Dan kunnen passende gebruiken of rituelen troostend zijn.
  • Wanneer beginnen met waken?
    Het besluit om te waken wordt vaak genomen als de behandelaars verwachten dat de persoon binnen enkele dagen komt te overlijden of bij de start van palliatieve sedatie. Maar het is natuurlijk niet altijd goed in te schatten of en wanneer iemand aan het sterven is.
  • Wat is belangrijk bij het waken?
    Gaat u zelf waken? Maak dan goede afspraken met elkaar en het eventuele zorgteam. Gaat u dag en nacht waken? En vindt u het fijn om samen te waken of wisselt u elkaar af? Zorg er in ieder geval voor dat het niet te druk is in de kamer. Het is belangrijk dat daar rust heerst.

Waak ook voor uzelf

Let als u ook goed op uzelf. Naast dat het emotioneel zwaar is, kan waken bij het sterfbed ook erg vermoeiend zijn. Neem voldoende rust. Het is fijn als u wordt bijgestaan. Door het zorgteam bijvoorbeeld, of een vrijwilliger.