Een mevrouw met dementie raakt haar herinneringen en kennis kwijt

Lijdt mijn naaste met dementie geen pijn in de stervensfase?

Pijn in stervensfase

Het is goed mogelijk dat uw naaste in de stervensfase zich niet meer goed kan uitdrukken. Daarnaast kan het zijn dat uw naaste erg onrustig lijkt. U kunt zich dan zorgen gaan maken. Lijdt uw naaste met dementie geen pijn?

Dit is dan ook erg lastig te bepalen. Maar wanneer uw naaste tijdens het sterfbed wordt begeleid door een (huis)arts of gespecialiseerd zorgteam, is de kans klein. Zij doen er namelijk alles aan om ervoor te zorgen dat uw naaste géén pijn lijdt.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is zorg voor iemand die niet meer beter wordt. Als het overlijden waarschijnlijk binnen enkele dagen of uren plaatsvindt, is deze zorg erop gericht om pijn te beheersen. Palliatieve zorg is namelijk ervoor zorgen dat de persoon het zo comfortabel mogelijk heeft. Pijn, benauwdheid en angst worden waar mogelijk zo goed mogelijk behandeld.

  • Pijn of onrust
    Angst voor de dood, pijn, benauwdheid, onzekerheid over wat komen gaat en lichamelijke onrust kunnen voor zowel uw naaste als uzelf erg zwaar zijn. Uw naaste kan bijvoorbeeld afwezig lijken, veel bewegingen maken, roepen, kreunen of dingen zien en horen die er helemaal niet zijn. Het is niet altijd te achterhalen wat de oorzaak van de angst en onrust is. Als verwant aanwezig zijn, kan uw naaste al rust bieden.
  • Medicatie in de stervensfase
    Denkt u te zien dat uw naaste pijn lijdt of ernstig ongemak ervaart? Of is er sprake van onrust of angst, en blijkt uw aanwezigheid niet voldoende te zijn om deze onrust weg te nemen? Vertel dit dan aan het zorgteam of de behandelaar. Misschien is behandeling mogelijk zonder de inzet van medicatie. Er zijn ook medicijnen die de behandelaar in kan zetten om pijn te bestrijden of rust te creëren. Bij ernstige pijn is een pijnstiller als morfine een goede optie. Vaak wordt gedacht dat morfine ervoor zorgt dat iemand in slaap komt of zelfs sneller overlijdt. Dit is niet waar.
  • Palliatieve sedatie
    Gaat het sterven gepaard met veel lijden? Dan kan er voor palliatieve sedatie gekozen worden. Bij palliatieve sedatie wordt met behulp van medicijnen het bewustzijn verlaagd. Daardoor wordt de stervende persoon slaperig. In geval van diepe sedatie valt hij of zij in slaap. Hierdoor ontstaat rust, zowel lichamelijk als geestelijk. Uw naaste lijdt niet meer aan pijn, benauwdheid of angst. Lees hier meer over palliatieve sedatie.

 

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over pijnbestrijding in de stervensfase? Lees hier meer over palliatieve zorg en hier meer over palliatieve sedatie. Op de website Palliaweb.nl is ook veel informatie te vinden.