Een bewoonster van Dagelijks Leven geniet van een tuinconcert in de tuin zonder dat zij zich druk hoeft te maken om de financiën.

Kosten

Hoeveel kost wonen in een kleinschalige woonzorglocatie van Dagelijks Leven?

Dagelijks Leven vindt dat goede dementiezorg in een mooie woon- en leefomgeving betaalbaar moet zijn voor iedereen. Ook voor mensen met alleen een AOW als inkomen. Maar wat betaalt u om te wonen bij Dagelijks Leven? Dat leggen we graag aan u uit.

De kosten om te wonen bij Dagelijks Leven bestaan uit twee delen:

 • Woonkosten

  Woonkosten

  Als bewoner van onze kleinschalige woonzorglocaties huurt u een eigen studio. Hiervoor betaalt u woonkosten aan Dagelijks Leven. De woonkosten voor een studio van maximaal 30m2 zijn voor 2024 € 852,88 per vier weken. Dit bedrag kan jaarlijks wijzigen. De verblijf- en servicekosten zitten hier al bij in. Voor grotere studio’s kan een andere prijs gelden.

  Wat is meegerekend in de woonkosten?
  • Huur eigen studio, incl. badkamer en keukenblokje (zonder kooktoestel)
  • Stoffering van de studio
  • Energiekosten (gas, water, licht)
  • TV-aansluiting op de studio
  • Onderhoud eigen studio
  • Onderhoud en schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes en tuin
  • Verzorgen van de was
  • Hygiëneartikelen
  • Inboedelverzekering (tot € 5.000)
  • Aansprakelijkheidsverzekering

  Eten en drinken (ontbijt, warme maaltijd en broodmaaltijd) vallen onder de zorgkosten. De zorgkosten worden vergoed door het zorgkantoor. Meer hierover leest u op deze pagina onder het kopje ‘Zorgkosten’.

  Welke kosten zijn niet meegerekend?
  • Zorgverzekering (en eigen risico)
  • Kapper en tandarts
  • (Luxe)artikelen zoals toiletartikelen voor eigen gebruik en alcoholische dranken.
 • Zorgkosten

  Zorgkosten

  In onze huizen is 24 uur per dag zorg aanwezig. Ook organiseren we dagelijks activiteiten voor bewoners. Dit wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U hebt hiervoor een Wlz-indicatie nodig. Hetzorgkantoor betaalt Dagelijks Leven rechtstreeks voor de geleverde zorg (Volledig Pakket Thuis). Dagelijks Leven heeft hiervoor een contract met het zorgkantoor.

  Eigen bijdrage

  Iedereen die zorg ontvangt vanuit de Wlz, betaalt een eigen bijdrage aan hetCAK . Dagelijks Leven is een particuliere zorginstelling. U betaalt bij ons altijd de lage eigen bijdrage. Het bedrag hangt af van uw inkomen envermogen . Via de website van het CAK kunt u een proefberekening maken. Let op:

  • Kies bij vraag 1: ‘Ik krijg hulp of zorg thuis’
  • Kies bij vraag 2: ‘Ik krijg een volledig pakket thuis’
  • Vul daarna de rest van de gegevens in.

 

De woonkosten betaalt u zelf aan Dagelijks Leven. De zorgkosten worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Wonen bij Dagelijks Leven of een regulier verzorgingstehuis?

De kosten voor wonen bij Dagelijks Leven zijn net even anders opgebouwd dan bij een regulier verpleeghuis. In een regulier verpleeghuis betaalt u namelijk standaard de hoge eigen bijdrage. Hierdoor kost wonen bij Dagelijks Leven in sommige situaties zelfs minder dan (of ongeveer evenveel als) wonen in een regulier verpleeghuis. Hieronder vindt u twee keer een voorbeeldberekening, met daarin de kosten van wonen bij Dagelijks Leven.

Let op: Het bedrag voor de wettelijke eigen bijdrage verschilt per persoon. Via de website van het CAK kunt u een proefberekening maken voor uw eigen situatie. 

 • Rekenvoorbeeld 1

  In dit rekenvoorbeeld ziet u de situatie van Jannie (75 jaar). Ze is alleenstaand en krijgt alleen AOW (netto € 1.459,53 per maand). Ze heeft € 15.000 spaargeld.

  Berekening voor Jannie
  Zorgkosten (dit wordt vergoed door het Zorgkantoor) € 0
  Wettelijke eigen bijdrage CAK (lage tarief) € 200,40
  Woonkosten Dagelijks Leven (huur studio + servicekosten) € 852,88
   Totale kosten € 1.053,28 

 

 • Rekenvoorbeeld 2

  In dit rekenvoorbeeld ziet u de situatie van Ad (81 jaar). Hij is weduwnaar en krijgt AOW en pensioen (netto € 3208,33 per maand). Hij heeft zijn eigen woning verkocht en heeft daarom € 200.000 spaargeld.

  Berekening voor Ad
  Zorgkosten (dit wordt vergoed door het Zorgkantoor) € 0
  Wettelijke eigen bijdrage CAK (lage tarief) € 376,92
  Woonkosten Dagelijks Leven (huur studio + servicekosten) € 852,88
   Totale kosten € 1.229,80 

Verhuist uw partner naar Dagelijks Leven, maar blijft u thuis wonen?

Woont u nu samen met uw partner met dementie, maar gaat uw partner verhuizen naar een locatie van Dagelijks Leven? Dan krijgt u mogelijk dubbele woonkosten. U betaalt straks huurkosten voor de studio van uw partner én de kosten van uw eigen (huur)woning. Maak daarom altijd vooraf een goede berekening van deze kosten. Zo weet u zeker of dit past bij uw financiële situatie.

In sommige situaties kan het financieel gunstig zijn om uw AOW-pensioen voor gehuwden om te zetten naar een ongehuwdenpensioen. Dit heet duurzaam gescheiden leven . U krijgt dan allebei een hoger AOW-pensioen. Let op: er zijn mogelijk ook nadelen. Maak vooraf een berekening met informatie van de Belastingdienst, het CAK, deSVB en eventueel uw pensioenfonds. Een onafhankelijk financieel adviseur kan u hierbij helpen.

Verhuizen vanuit een andere zorginstelling

Bewoners die vanuit een andere zorginstelling bij ons komen wonen, hebben mogelijk een omzettingsformulier nodig. Voor meer informatie over de omzetting kunt u terecht bij uw huisarts of wijkverpleegkundige. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met onze zorgadministratie. 

Komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust contact op met onze zorgadministratie. Wij denken graag mee over uw situatie.
Neem contact op