Een mevrouw met dementie raakt haar herinneringen en kennis kwijt

Morfine: 3x wat is (niet) waar?

Misverstanden over morfine

Denkt u te zien dat uw naaste pijn lijdt of ernstig ongemak ervaart? Of is er sprake van onrust of angst? Er zijn medicijnen die de arts kan voorschijven om pijn te bestrijden of rust te geven. Bij ernstige pijn is een pijnstiller als morfine een goede optie. Maar er bestaan nog wel wat misverstanden over dit medicijn. We zetten de drie vaakst gehoorde misverstanden voor u op een rij. 

Een verzorgende IG van Dagelijks Leven bereidt een morfinespuit voor uit de medicijnkast. Ter illustratie bij een verhaal over de (on)waarheden over morfine.

  • Niet waar: Morfine zorgt ervoor dat mijn verwant overlijdt.
    Morfine wordt niet voorgeschreven om de dood sneller te laten gaan. Het toedienen van morfine, en andere opiaten , heeft als doel het behandelen van pijn en/of benauwdheid. Deze medicatie wordt niet gebruikt om het overlijden te bespoedigen. Het wordt ook niet gebruikt om iemand in een lagere staat van bewustzijn te brengen. Wist u dat ongeveer 25% van de voorgeschreven morfine wordt gebruikt door mensen met chronische ziekten zoals reuma? Deze medicatie kan dus jarenlang als pijnstiller worden voorgeschreven. Het is ook vaak een tijdelijke pijnstiller, bijvoorbeeld na een operatie. Het kan dan na gebruik afgebouwd worden.
  • Niet waar: Door morfine blijft mijn verwant suf.
    Tijdens de eerste dagen van de behandeling met morfine kan sufheid als bijwerking optreden, net als na het ophogen van een dosis. Daarna ervaart uw naaste rust, doordat de pijn verdwijnt. Uw naaste slaapt daardoor ook beter. Het kan zijn dat deze rust verward wordt met sufheid.

Meer informatie

Heeft u meer vragen over medicatie in de stervensfase? Op de website van Palliaweb vindt u de handige folder ‘Feiten en fabels over de stevensfase. Klik hier om de folder te bekijken.