Problemen met praten door dementie. Hoe blijf ik in contact?

Contact & dementie

Taalproblemen, geheugenproblemen, verwardheid: praten met uw naaste met dementie kan lastig zijn. Lukt het helemaal niet meer om met woorden te communiceren? Bijvoorbeeld door afasie door dementie? Dan moet u op zoek naar andere manieren om contact te maken.

Schilderij van een vrouw met dementie en een zoon. Ze lachen hard aan de keukentafel. Illustratie bij artikel over contact maken als praten door dementie niet meer lukt.

Op de website van Alzheimer Nederland staan veel tips over het omgaan met dementie. Dit zijn tips om in contact te blijven met uw naaste met dementie, als hij of zij niet meer kan praten.

  • Gebruik andere zintuigen
    Maak contact door oogcontact te zoeken met uw naaste met dementie. Leg een arm om zijn of haar schouder of een hand op zijn of haar hand.
  • ‘Ja’ of ‘nee’
    Stel vragen die uw naaste met dementie met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden. Gesloten vragen. Dus niet: ‘Wil je wandelen of samen een puzzel maken?’ Beter is om eerst te vragen: ‘Wil je wandelen?’ Als het antwoord daarop ‘nee’ is, kunt u vragen ‘Wil je liever samen een puzzel maken?’, enzovoort.
  • Help een handje
    Door gesloten vragen te stellen aan uw naaste met dementie, kunt u hem of haar helpen iets te vertellen. ‘Wil je iets pakken uit deze kamer?’ ‘Ligt het op tafel?’ ‘Is het een van deze chocolaatjes?’
  • Van verbaal naar non-verbaal
    Let goed op de gezichtsuitdrukkingen en houding van uw naaste. Deze geven u misschien wel een goed beeld van hoe uw naaste zich voelt, of waar hij of zij behoefte aan heeft. U kunt bijvoorbeeld ook vragen of uw naaste wil aanwijzen of gebaren wat hij of zij bedoelt.
  • Zingen
    Soms kan iemand met dementie geen gesprek meer voeren, maar blijkt een bekend liedje zingen geen probleem te zijn. Ga op zoek naar creatieve oplossingen zoals samen een liedje zingen, om toch in contact te blijven.

 

Lees verder

Bent u op zoek naar meer tips over hoe u in contact blijft met uw naaste met dementie? Klik hier om alle tips van Alzheimer Nederland te lezen.