Kleine geluksmomentjes maken in het leven van de bewoners met dementie van Het Annahuis in Tegelen het verschil.
Deel op:

Kleine geluksmomentjes maken van elke dag een feestje

Het zijn de kleine dingen die het leven mooi maken. Dat blijkt ook bij Het Annahuis in Tegelen, als we zien wat voor een plezier onze bewoners hebben als er aandacht aan hen geschonken wordt. Die persoonlijke aandacht staat bij ons hoog in het vaandel. Of onze activiteitenbegeleider Christine nu liedjes gaat zingen met de bewoners of onze andere activiteitenbegeleider Lian samen met hen Truujesoep maakt, onze bewoners genieten.

De laatste maanden kiezen we er in Het Annahuis steeds vaker voor om in de voormiddag groepsactiviteiten te doen en ons in de middag te richten op individuele aandacht. En juist die aandacht valt bijzonder in de smaak.

Samen met onze vrijwilligers wordt er ingezet op ‘geluksmomentjes’. Even een moment één-op-één aandacht, gewoon de bewoner z’n verhaal laten vertellen of een luisterend oor bieden. Als je dan de mimiek van de bewoners ziet, dan geeft dit zoveel voldoening en energie.

Kleine geluksmomentjes maken het verschil in het dagelijks leven van bewoners met dementie van Het Annahuis

Rakker en Bunny

Sinds enkele maanden hebben we in Het Annahuis twee konijnen: Rakker en Bunny. Deze konijnen krijgen volop aandacht en knuffels van onze bewoners. En hoewel ik niet zo’n dierenliefhebber ben, ga ook ik overstag bij het zien van die glimlachen op het gezicht van de bewoners.

Rakker en Bunny zitten op dit moment nog in twee aparte hokken op kantoor. Tijdens gesprekken met familie, een gesprek met een specialist ouderengeneeskunde of tijdens een sollicitatiegesprekken is de kans groot dat je plotsklaps opgeschrikt door een konijn die zich in z’n hok verplaatst. Regelmatig maken de dieren ook een stapje in de wereld. Dan worden ze naar buiten gebracht waar een ren is om in te rouwdouwen. En als het weer wat minder is, dan gaan ze op expeditie in het kantoor. Dat onze printer het niet meer deed, de monteur ruim 100 kilometer moest rijden naar Het Annahuis en bij aankomst concludeerde dat Bunny en Rakker de kabel van de printer als gezond tussendoortje hadden ‘ontdekt’ (ja hoor, ze krijgen voldoende eten) zullen we maar snel vergeten. Je snapt het wel, onze konijnen worden op handen gedragen.

Kleine geluksmomentjes en één-op-één-aandacht, dat maakt het verschil in het leven van bewoners met dementie..

Crowdfunding voor een konijnenhok

Dat niet alleen onze bewoners graag met Brakker en Bunny omgaan, maar zij ook door verwanten gewaardeerd worden, bleek uit het feit dat een van onze medewerkers het idee had om een groot hok voor ze te bestellen. Maar ja, dat kost een aardige duit. Dankzij crowdfunding was het betreffende bedrag binnen een mum van tijd binnen en wordt het hok op dit moment in elkaar gezet, zodat de beesten op een prominente plek in huis dagelijks aanschouwd én met gepaste regelmaat geknuffeld kunnen worden.

Geluksmomentjes

Geluksmomentjes hoeven niet veel te kosten, het vergt inventiviteit, iets dat er in Het Annahuis meer dan voldoende is. Het resultaat is wekelijks te zien op onze Facebookpagina die vol staat met dit soort belevenissen. De reacties die wij vervolgens terug kunnen lezen zijn warm en worden door het team bijzonder gekoesterd; dàt zijn onze geluksmomentjes!

 

Blogger Pieter Janssen danst met een bewoonster van Het Annahuis: een geluksmomentje.

Geschreven door:

Pieter Janssen

Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie en trainer onbegrepen gedrag en omgaan met dementie bij Het Annahuis TegelenMeer verhalen van Pieter