Deel op:

Snertweer, maar liever geen erwtensoep

Terwijl ik dit zit te schrijven komt de regen met bakken uit de lucht, het is echt snertweer. Maar ja: het is herfst en dan kun je dit verwachten. Deze tijd van het jaar heeft ook wel z’n pluspunten. Het is echt de tijd voor heerlijke stoofpotjes of een lekkere kom soep. Een lekkere gevulde erwtensoep bijvoorbeeld, hier in Drenthe ook wel bekend als snert! Dus is dit snertweer toch nog ergens goed voor. Maar geen getreuzel meer, ik moet nog op de fiets naar mijn werk.

Wanneer ik doorweekt aankom bij Het Rietveldhuis, loop ik meteen naar de huiskamer om koffie te zetten. Er zitten al een aantal dames in de huiskamer. Ze zien mijn natte pak. Terwijl ik terugloop naar de keuken zeg ik; “ja dames, het is snertweer!”

‘Weet je zuster, waar ik echt niet van hou?’

Eenmaal terug in de huiskamer ga ik bij de dames aan de tafel zitten om samen gezellig koffie te drinken. Met elkaar praten we over het weer. Ik stel hen  de vraag wat hun voorkeur heeft op het gebied van eten met dit gure herfstweer. Er wordt van alles genoemd, maar een van de bewoonsters zegt: “weet je zuster, waar ik echt niet van hou?” Ik glimlach, want dit is zeker niet de eerste keer dat ze dit aan mij vertelt. Maar ik zeg tegen haar: “nou, vertel eens waar u absoluut niet van houdt.” Ze zegt: “erwtensoep!”

Ik kijk haar verbaasd aan en vraag waarom ze dit echt niet lekker vindt. Voordat ze antwoord kan geven, zegt een andere dame: “nou dit verhaal hebben we al zo vaak gehoord!” Ik schiet in de lach, want hoewel vele verhalen echt meerdere keren voorbij komen en gauw vergeten zijn; deze is écht blijven hangen.

Geschreven door:

Geesje Bos

Activiteitenbegeleider bij Het Rietveldhuis EmmenMeer verhalen van Geesje