Deel op:

Werken als verpleegkundige bij Dagelijks Leven

Tijdens mijn opleiding tot verzorgende IG heb ik diverse stages gelopen, maar nergens vond ik echt wat ik zocht. Totdat ik in April 2017 kon beginnen als verzorgende IG binnen Dagelijks Leven. Ik voelde mij direct op mijn plek; dit was de werkplek waarnaar ik op zoek was! En nu, een paar jaar later, werk ik als verpleegkundige in Het Rietvelduis in Emmen. Waarom Dagelijks Leven voor mij zo’n match is? Dat leg ik je kort even uit.

Tijd voor warme zorg

Mijn hart gaat sneller kloppen van werken met deze doelgroep, mensen met dementie. Helaas heb ik gemerkt dat er niet altijd genoeg tijd is voor deze mensen in de zorg. Of dit nu thuis is, in een verpleeghuis of ergens anders. Natuurlijk gaat het overal anders, maar wat ik bij Dagelijks Leven ervaar is dat er wél echt meer tijd is en wordt gemaakt voor de bewoners. We streven ernaar om zoveel mogelijk samen te doen met onze bewoners. Bijvoorbeeld in de huishoudelijke taken zoals het helpen voorbereiden van het warme eten of de was vouwen. Ook kijken we écht naar de persoon achter de ziekte; wat vindt deze persoon leuk om te doen? We proberen als medewerkers de zorg te bieden die nodig is op een warme en persoonlijke manier. Toch stimuleren we op de eerste plaatst de zelfredzaamheid van onze bewoners. De bewoners vinden heerlijk om af en toe verwend te worden (wie niet 😉). Dan organiseren we een beautymiddag, waar de nagels verzorgd worden en de haren in de krul worden gezet, drinken we gezellig een bakje koffie/thee of zingen we gezamenlijk wat liedjes. En geloof me, zingen kunnen ze!

Extra taken als verpleegkundige

Als verpleegkundige heb ik daarnaast een belangrijke rol in het gehele zorgproces. Denk hierbij aan de administratie zoals het schrijven van rapportages, het houden van overleggen met de huisarts en bellen met de apotheek. Ook het contact houden met verwanten en familie is één van mijn belangrijkste taken waar ik erg veel energie uit haal. Samen maak je dat de zorg voor de vader, moeder of ander familielid staat als een huis!

Iemand mogen zijn

Elke dag is weer anders. Een dag brengt soms fantastische momenten en soms verdrietige momenten met zich mee. Wie zegt dat je met iemand met dementie niet meer kan lachen, heeft het mis. Ik lig regelmatig in een deuk door onze bewoners. Daarnaast kan ik van onze bewoners veel leren, ze hebben zoveel levenservaring. Dit maakt het werk zó leuk en divers. Iedereen mag er zijn. U, jij, ik… iedereen telt!

Werken bij Dagelijks Leven en met mensen met dementie bevalt mij enorm goed. Ooit kwam ik een gedichtje tegen van Sophie den Otter, waarin ik mij enorm kan vinden. Elke dag opnieuw probeer ik dit voor elkaar te maken:


‘Als ik oud geworden ben,

dat ik geen mens meer herken
en niet eens je naam nog weet..
Pak dan mijn hand heel even beet.
En zeg me zo gedag,
laat me voelen dat je me mag!
Wellicht dat ik het gevoel herken,
dat ik voor iemand, iemand ben’.

Hopelijk tot mijn volgende blog.

Selfie van Eline Trip die werkt als verzorgende IG bij Dagelijks Leven

Geschreven door:
Eline Trip
Verpleegkundige bij Dagelijks Leven