Deel op:

Koekhappen, ezeltje-prik en vooral veel plezier bij Het Rietveldhuis

Of je nu jong of oud bent, voor een feestelijke dag als Koningsdag wil je er toch tiptop uitzien? Als je haar maar goed zit, zullen we maar zeggen. En zo was ik een dag voor Koningsdag samen met de bewoners van Het Rietveldhuis heerlijk bezig met tutten.

Krulspelden draaien, haren föhnen, nagels lakken: hoe fijn is het om zo lekker verwend te worden? Bij mij zit een dame in de stoel die er vooral van geniet wanneer haar haren in de krul worden gezet. Zo ook deze keer. Als je in Het Rietveldhuis woont, dan wil je nog weleens iets vergeten. Maar als ik bij deze bewoonster bezig ben met de krulspelden, vraagt ze mij ineens: “lukt het nog wel, Geesje?” Ik begin te stralen: ik vind het geweldig dat ze mijn naam heeft onthouden. Dat is toch prachtig? Zeker weten dat ik ervoor zorg dat zij er op Koningsdag tiptop uitziet.

Koekhappen en ezeltje-prik

Geesje doet tijdens Koningsdag in Het Rietveldhuis even voor hoe het nou precies moet, koekhappen. Ze werkt als activiteitenbegeleider op de kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie in Emmen. En dan is het zover, onze koning viert zijn 55e verjaardag en wij gaan er een mooi feestje van maken met elkaar. Wanneer de koffie op is, gaan de bewoners koekhappen en ezeltje-prik spelen. Voor het personeel heb ik spijkerpoepen bedacht, want hoe mooi is voor de bewoners om dit te aanschouwen? Natuurlijk heb ik getwijfeld of deze oud-Hollandse Spelen  niet te kinderachtig  zijn, maar het blijkt een schot in de roos.

Na een misschien iets te korte uitleg start de eerste bewoner met koekhappen. Door de koek met de handen van de lijn te pakken en zo op te eten. Ik moet er wel om lachen, maar besluit toch even voor te doen wat de bedoeling is. Na mijn instructie is het voor de dames een kleine moeite om naar de lekkere koek te happen. Het ezeltje-prik was best spannend. Met een blinddoek op de staart van de ezel op de juiste plek prikken. Wanneer de blinddoek afgaat, wordt er verbaasd gekeken en erg gelachen wanneer de staart bij de oren zit of onderaan de kin van de ezel hangt.

Met de bips boven een fles

Mijn collega’s zijn minder blij met het spijkerpoepen, maar ik gun onze bewoners ook een lolletje. En dat is zeker weten gelukt. Het valt namelijk niet mee om met je bips boven een fles te hangen om daarna de lange spijker in de fles te hangen. Wat hebben onze bewoners gelachen. Op zo’n moment ben je allemaal even weer kind.

‘We schieten alle drie in de lach’

Na al deze bezigheden en een heerlijke warme maaltijd vraagt een dame aan mij: “zuster, wilt u mij nu wel naar bed brengen?” Ik zeg met een glimlach op mijn gezicht dat ik haar bed heb verkocht. Een andere dame haakt er vlot op in en antwoordt: “ja ik heb het bed gekocht en het ligt heerlijk, hoor.” We schieten alle drie tegelijk in de lach. Een mooi einde van een geslaagde Koningsdag!

Geschreven door:

Geesje Bos

Activiteitenbegeleider bij Het Rietveldhuis EmmenMeer verhalen van Geesje