Deel op:

‘Kleine hartenwensen maken een groot verschil’

Op alle locaties van Dagelijks Leven worden hartenwensen van de bewoners waargemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken: van rijden op een crossparcours tot rondjes vliegen boven Nederland. Natuurlijk heel erg leuk, spectaculair en met een hoge PR-waarde. Bij Het Annahuis in Tegelen laten we vaak hartenwensen uitkomen die minder spraakmakend zijn voor de buitenwereld, maar bij de ontvangers (lees: onze bewoners) op een minstens zo hoog ‘geweldig’-gehalte kunnen rekenen.

Zo heeft Herman, inmiddels 97 jaar, tot voor enkele jaren geleden nog wekelijks gezwommen. Collega’s Siham en Hanneke gingen met hem en bewoonster Keetje, die ook op hoge leeftijd nog graag in het water plonsde, een middagje zwemmen in Blerick. Het was voor Herman een mooi weerzien met oude zwemmakkers en Keetje praatte met bezoekers van het zwembad over haar beroep, kinderen en wat ze vroeger heeft meegemaakt.

Kleine hartenwensen: een zwemmende bewoner met dementie op de foto. Daarnaast een foto van ene bewoonster op bezoek in haar oude buurt. Een weerzien met oude buurtgenoten die zwaait naar oude bekenden.

Terug naar de oude buurt

Mia, 90 jaar, wilde graag nog eens naar de buurt waar ze vroeger gewoond had. Op een zonnige vrijdagmiddag gingen we naar Blerick. Met Mia in de rolstoel bezochten we de flat waar ze gewoond heeft, reden we langs de Maas waarover ze altijd had uitgekeken en lieten we haar zien dat de winkelstraat van Blerick wel erg veranderd was sinds zij weg was. Ook zij genoot zichtbaar van deze hartenwens.

De zusters Birgittinessen

En dan Cor. Hij wilde graag naar het klooster van de zusters Birgittinessen. Tot deze orde behoorde vroeger een tante van hem, waar hij warme herinneringen aan had. Ook aan deze hartenwens werd gehoor gegeven. Cor wilde graag een weekje op retraite (een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening, red.) maar omdat ik als begeleider met hem mee ging en mijn vrouw en kinderen mij thuis niet zo lang kunnen missen, bleef het bij een middagje.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van hartenwensen die we in Het Annahuis laten uitkomen, waarbij we inzetten op laagdrempeligheid, om het behapbar te houden en om zoveel mogelijk mensen deel te kunnen laten nemen.

De kleine dingen die het doen

‘Het zijn de kleine dingen die het doen’, zo zongen Saskia en Serge in 1972 al, maar we zien in 2022 dat dit nog steeds geldt. Het zijn nét de kleine nuances die we aanbrengen tijdens deze hartenwensen die het sprankeltje geluk in de ogen van de bewoners doet schitteren.

Alle activiteiten in het kader van de hartenwens worden sfeervol afgesloten met gebak, ijs of iets anders in deze feestelijke aard, waarbij even rustig nagekaart kan worden. Op sociale media laten we de buitenwereld zien wat we gedaan hebben, waarop ook steevast mooie reacties volgen.

GVP Pieter samen met een bewoonster met dementie in de auto. Ze lachen en Pieter steekt een duim op. Ze gaan samen op pad om de hartenwens van de bewoonster te vervullen: een keer terug naar haar oude buurt.

Het levensverhaal als basis

Achter iedere bewoner schuilt een verhaal. Je kunt aan de hand van deze (levens)verhalen een goede inkijk krijgen in iemands leven. Zeker bij mensen met dementie is dit waardevolle informatie, die we ook bij Het Annahuis inzetten. Het levensverhaal is een essentieel onderdeel van ons zorgdossier. Vaak geeft dit verhaal ook handvatten uit om een hartenwens nog sfeervoller in te kunnen zetten, nog beter passend bij de bewoner.

Mede daardoor horen we na zo’n uitje of activiteit regelmatig, op z’n Limburgs; “’t waas boetegewoën ge-wel-dig! Bedankt!”

Geschreven door:

Pieter Janssen

Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie en trainer onbegrepen gedrag en omgaan met dementie bij Het Annahuis TegelenMeer verhalen van Pieter