Deel op:

‘Hartenwensen, dat zijn voor mij de kersen op de taart’

Van in een klein vliegtuigje vliegen over midden-Zeeland tot een concert van Frans Bauer: als locatiemanager van Het Toorenhuis in Middelburg heb ik samen met mijn team heel wat bijzondere hartenwensen van onze bewoners in vervulling mogen laten gaan. Waardevolle herinneringen, voor iedereen. Dit zijn ervaringen die ons bijblijven.

Het afgelopen jaar was voor iedereen een rare tijd. Alles wat we gewend waren werd anders. Zo ook de activiteiten en hartenwensen. Wat leuk dat ik nu, in de periode dat de maatregelen versoepelen, een blog mag schrijven! Onlangs hebben we namelijk weer een mooie hartenwens van een bewoner uit mogen laten komen.

Deze bewoner kan vol passie vertellen over zijn geboorteland Indonesië. De andere bewoners en collega’s luisteren altijd geboeid naar zijn verhalen. Zijn grote wens? Nog eens terug naar dit mooie land. Nu denken wij van Het Toorenhuis altijd in mogelijkheden in plaats van beperkingen en er ontstond al snel een leuk idee om deze hartenwens uit te laten komen.

Bewoner met dementie heeft als hartenwens nog eens terug te keren naar zijn geboorteland Indonesië. Dagelijks Leven liet deze wens op zijn 79e verjaardag uitkomen met een echte Indonesische themadag. We zien hier de bewoner voor een ingerichte thematafel terwijl hij lachend door een groot gouden hart kijkt.

Betrokken verwanten

Dit kleine idee werd dankzij betrokken verwanten omgetoverd tot een grootse themadag. Door met elkaar in gesprek te gaan kwamen er steeds meer ideeën naar boven borrelen. Ideeën die er op een zonnige zondag in mei voor zorgden dat wij ons bijna echt in Indonesië waanden. En niet zomaar een zonnige zondag: de hartenwens is uitgekomen op de bewoner zijn 79ste verjaardag, dubbel genieten dus!

De themadag begon al goed. Samen met de jarige bewoner hebben we een Indonesische thematafel ingericht. Dit leverde gelijk weer mooie verhalen op. Daarna hebben bewoners, verwanten en het team samen hapjes, drankjes en typische lekkernijen uit het land gemaakt zoals Cendol, Dadar Gulung, Pisang Goreng en nog veel meer lekkers. Dat was smullen! Tussen de middag kwam foodtruck Warung Kripik langs met nog meer heerlijke Indonesische gerechten.

Als afsluiting van deze mooie hartenwensen-dag genoten we van een prachtig traditioneel optreden vol Indonesische vechtkunsten en muziek. De voetjes gingen van de vloer op de echt Indonesische klanken!

Bewoner met dementie van Dagelijks Leven laat zijn moodboard zien, die toont waar hij aan denkt bij zijn geboorteland Indonesië

“Ik was even weer in Indonesië”

De jarige bewoner vertelde ons na afloop dat hij de dag van zijn leven heeft gehad. “Wauw”,  zei hij. “Ik was even weer in Indonesië!” En dat op zijn verjaardag , wat een leuke verrassing. Ook voor het team van Het Toorenhuis en de andere bewoners was een topdag. Allemaal hebben we genoten van de complete beleving en het samenzijn. Een dag met een gouden randje, waar mijn zorghart sneller van gaat kloppen.

Drieleuk die de Indonesische themadag in beeld brengt: dansen op traditionele muziek en smullen van de foodtruck bij Dagelijks Leven.

Op naar de volgende hartenwens

Als locatiemanager vind ik het namelijk juist zo  belangrijk dat er gekeken wordt naar wat de wensen zijn van de bewoner. Ik vind het heerlijk om deze uit te voeren en daar betrokken bij te zijn met het team. Ik sta helemaal achter de visie van Dagelijks Leven dat de persoonlijke aandacht en welzijn de kwaliteit van leven verhogen. Hier zet ik mij dan ook graag voor in. Dat maakt mijn baan als locatiemanager compleet. Dit zijn echt de kersen op de taart voor mij.

Stiekem kan ik jullie alvast vertellen dat wij nog vele bijzondere hartenwensen in de planning hebben… Ik kijk er nu al naar uit om deze wensen met mijn team uit te voeren en de bewoners een onvergetelijke dag te bezorgen!

Geschreven door:

Cordina Dubbelman – Brouwers

Locatiemanager bij Het Toorenhuis MiddelburgMeer verhalen van Cordina