Ik zie locaties van Dagelijks Leven steeds vaker rust creëren tijdens de maaltijd, door deuren gesloten te houden. Ontbijtjes in de activiteitenruimte met op elke tafel brood, beleg, koffie en thee, zodat iedere bewoner zelf kan pakken en smeren waar hij of zij zin in heeft. Gezellig aangeklede tafels. Koks in gesprek met bewoners en verwanten om zo de bewoner nog beter te leren kennen.
Mooie stappen op het gebied van maaltijdbeleving. Zo’n anderhalf jaar geleden schreef ik mijn eerste blog over het belang van dit thema en hoezeer meer beleving rond het eten bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie. De kern? Blijf de bewoner als mens zien, ook tijdens de maaltijd. Nog altijd heb ik als verpleegkundig specialist de missie om dit onderwerp hoger op de agenda te krijgen.
Van film tot wetenschappelijk onderzoek
Gelukkig hebben de directie en de verwantenraad van Dagelijks Leven besloten om een visie te ontwikkelen op het gebied van maaltijdbeleving. Naast deze visie, die op dit moment gestalte krijgt, stellen we een kaderdocument op, ontwikkelden we een e-learning en maakten we een film over eten en de bewoner in de regie. Samen met Lisette Bosschert hebben we een eerste scholing verzorgd voor koks, met als thema de bewoner als individu zien en waarom smaakverrijkers zo belangrijk zijn voor de ouder wordende mens. (Ben jij kok en heb je de scholing nog niet gevolgd? Meld je dan snel aan voor de volgende!)
Allemaal stappen om onze kernwaarden meer vorm te geven en zo bewoners meer kwaliteit van leven te laten ervaren. Daar staan we voor als Dagelijks Leven. Zijn we er al? Nee we zijn pas net begonnen. Maar we hebben al zoveel stappen gezet dat we onze kennis willen delen met professionals van andere zorgorganisaties. We zijn bezig met het opzetten van een wetenschappelijk onderzoek om aan te tonen dat wat we doen met de maaltijden echt bijdraagt aan verhogen van kwaliteit van leven van de mens met dementie. Hierover zijn de eerste verkennende gesprekken geweest.
Maaltijdbeleving in de praktijk
Ondertussen blijven we ons binnen Dagelijks Leven ook zelf ontwikkelen wanneer het om maaltijdbeleving gaat, en word ik blij van berichten zoals het berichtje hieronder, dat ik onlangs op LinkedIn tegenkwam.
Isabel zet de bewoner in regie tijdens het toetje en het mooie is dat de schrijfster, Marian, dit handelen als omdenkmoment ziet. Nu misschien alleen nog de kar met afwas even laten staan, terwijl de bewoners aan het eten zijn. Samen komen we er wel!
Meer over maaltijdbeleving
Om extra aandacht te vragen voor het onderwerp maaltijdbeleving hangt de themaposter ‘Eten zoals thuis’ de komende maanden op elke locatie. Werk jij bij Dagelijks Leven? Bekijk de poster goed en ga met bewoners en collega’s in gesprek over het onderwerp. Wat zou je kunnen veranderen om ervoor te zorgen dat bewoners de maaltijden echt als hoogtepunten van de dag ervaren?
Wil je meer weten over maaltijdbeleving bij Dagelijks Leven? Hou dan onze website en, als collega, Mijn Dagelijks Leven in de gaten. We houden je op de hoogte!