Maaltijdbeleving speelt een grote rol in Het Toorenhuis, kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie in Middelburg. De bewoners maken samen een receptenboek.
Deel op:

Recepten van ver en van vroeger: samen aan de slag in Het Toorenhuis

Wat is “lekker eten”? Dat is voor iedereen anders. De een vindt spruitjes lekker, de ander gruwt ervan. Dat geldt ook voor onze bewoners. We proberen elke dag zo lekker mogelijk te koken, maar de een zal het smakelijker vinden dan een ander. En misschien zijn er gerechten die zij vroeger graag aten, maar nu niet meer voorgeschoteld krijgen?

Bij Het Toorenhuis proberen wij van elk eetmoment een geluksmoment te maken. Maaltijdbeleving vinden wij erg belangrijk. De voorpret begint al in de keuken, met het meehelpen, het praatje over vroeger… Nog even samen de deur uit voor een kleine boodschap. We zorgen ervoor dat de tafel er gezellig en uitnodigend uit ziet.

De radio gaat uit, we maken er een fijn moment van, met aandacht. We sluiten de huiskamerdeur voor externe geluiden. We letten er dan ook op dat niet zomaar iedereen naar binnen loopt. Medicatie wordt voor of na de maaltijd gedeeld. Na het eten is er ruimte om gezellig na te tafelen. Dat levert leuke gesprekken op en tevreden bewoners!

Lievelingsrecept en favoriet drankje

Maar wat vinden de bewoners nou écht lekker? En wat zouden ze graag nog eens eten? Tijdens een bewonersraad hebben we de bewoners gevraagd wat ze lekkere maaltijden vinden en wat ze vroeger veel aten. We vroegen bijvoorbeeld: wat mis je in het aanbod? Wat is je lievelingsrecept? Waar kan je echt van genieten? En wat drink je graag bij het eten?

We kregen veel verrassende antwoorden, goede suggesties én heerlijke recepten. Uit grootmoeders tijd, maar bijvoorbeeld ook een recept dat door een bewoner zelf is verzonnen.

Smakelijke, herkenbare gerechten

Tijd om de recepten vast te leggen! Bewoners gingen samen met hun verwanten aan de slag om benodigdheden en bereidingswijzen op te schrijven. Dat zorgde voor mooie gesprekken. Er kwamen veel herinneringen naar boven.

Het resultaat? Héél veel recepten! Eén verwant leverde er zelfs tien aan. We hebben samen met de kok en de activiteitenbegeleider gekeken welke recepten we uit gingen proberen.

Daarbij speelden budget, smaken, samenstelling en hoe de gerechten eruitzien ook een rol. Het was dan ook wel een uitdaging om samen met de bewoners een selectie lekkere, herkenbare gerechten te maken.

Drieluik foto's van bewoners van een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie in Middelburg, die samen met de kok bezig zijn met het voorbereiden van het eten.

Van pindasoep tot preiprol

Ze zeggen weleens: wat je van ver haalt is lekker. Dat klopt zeker! We hebben echt verschillende gerechten herontdekt zoals pindasoep en, uit grootmoederstijd, preiprol. Ook hebben we heerlijke hapjes gemaakt. Onze bewoners vonden het geen straf om als proefkonijn de gerechten uit te proberen.

Kok Marjolein is maanden bezig geweest met het testen van nieuwe recepten. Dit was erg leuk om te doen, en om de verandering te zien. Bewoners merkten dat het eten anders was… Erg lekker, vonden ze, en het riep herinneringen op!

Gehaktbal om je vingers bij af te likken

De gerechten die als meest smakelijke uit de bus kwamen, hebben we verzameld en bundelen we in het receptenboekje `Kookboekmagazine Het Toorenhuis’. Geen chic kookboek, maar juist gewoon lekkere recepten, samengesteld door onze bewoners. Er zit herkenning in de gerechten. Zo staat er een simpele gehaktbal in, waar je je vingers bij aflikt.

Het concept kookmagazine ligt nu bij de drukker. Begin april houden we een gezellige middag waarop we het magazine aan de verwanten en bewoners presenteren en aanbieden als cadeautje. Natúúrlijk met hapjes uit ‘Kookmagazine Het Toorenhuis’!

 

Geschreven door:

Cordina Dubbelman – Brouwers

Locatiemanager bij Het Toorenhuis MiddelburgMeer verhalen van Cordina