Foto van medewerker van een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie, die lacht naar een bewoner. Ter illustratie bij een blog over positieve gezondheid in de dementiezorg.
Deel op:

Positieve gezondheid: ‘niet alleen zorgen voor, maar vooral mét mensen’

Bij Dagelijks Leven hebben we één gemeenschappelijk doel: het bieden van warme, persoonsgerichte zorg aan onze bewoners. In mijn blogs vertel ik graag hoe ik denk dat Positieve Gezondheid ons daarbij kan helpen. 

In mijn werk als GVP en als onderdeel van mijn huidige opleiding tot verpleegkundige houd ik me al lange tijd bezig met Positieve Gezondheid. Ik vind het een inspirerend concept, dat uitnodigt om breder te kijken dan alleen naar de ziekte en beperkingen. Ik vertel jullie graag wat de kern is van deze vernieuwende visie op zorg, die is ontwikkeld door Machteld Huber en goed past bij de visie van Dagelijks Leven: Ken mij, Zie mij, Hoor mij, Laat mij.

Wat is positieve gezondheid?

Positieve gezondheid draait om veerkracht en het vermogen je aan te passen. Niet benadrukken wat niet meer lukt, maar kijken naar wat iemand nog wél kan. Wat maakt hem of haar gelukkig? Wat geeft voor deze persoon zin aan het leven? Dat sluit prachtig aan bij onze missie in de zorg: niet alleen zorgen voor, maar vooral zorgen mét mensen.

Positieve gezondheid omvat zes dimensies:

  1. Lichaamsfuncties
  2. Mentaal welbevinden
  3. Zingeving
  4. Kwaliteit van leven
  5. Meedoen
  6. Dagelijks functioneren

Deze dimensies zijn met elkaar verbonden. Ze bieden handvatten om de zorg af te stemmen op wat écht belangrijk is.

Positieve gezondheid en de dementiezorg

Mensen met dementie ervaren vaak verlies op meerdere vlakken. Denk aan het geheugen, de zelfstandigheid en sociale contacten. Dit kan zowel voor hen als voor hun naasten zwaar zijn. Het toepassen van positieve gezondheid helpt ons om niet alleen naar de ziekte te kijken, maar ook naar wat iemand nodig heeft om zich gezien, gehoord en gewaardeerd te voelen.

Bijvoorbeeld:

  • Welke kleine momenten brengen iemand een glimlach?
  • Welke gewoontes en rituelen geven structuur en betekenis?
  • Hoe kunnen we naasten en mantelzorgers betrekken bij een positieve aanpak?

Eenvoudige vragen en een open houding kunnen waardevolle inzichten opleveren. Deze inzichten helpen om de zorg nóg persoonlijker te maken.

Hoe pas je positieve gezondheid toe?

Laten we een voorbeeld nemen van een bewoner. Mevrouw Janssen is vaak onrustig in de middag. In plaats van ons te richten op haar onrust als een probleem, gebruiken we een positieve gezondheidsbenadering.

We stellen vragen als:

  • Wat geeft u rust of ontspanning?
  • Zijn er momenten waarop u zich prettig voelt?
  • Wat doet u graag samen met anderen?

Door dit gesprek ontdekken we dat mevrouw Janssen vroeger tuinierde en genoot van de natuur. We organiseren kleine tuinmomenten waarop ze bloemen kan schikken of gewoon buiten zit met een kop thee. Deze momenten brengen haar zichtbaar rust en vreugde.

Doe jij mee?

In mijn volgende blogs behandel ik elke keer een dimensie van positieve gezondheid, gericht op de zorg voor onze bewoners. Ik hoop te laten zien dat je met kleine stappen een groot verschil kan maken. Kleine stappen, zoals met bewoners praten over wat voor hen belangrijk is. Of letten op kleine signalen, die laten zien wat iemand gelukkig maakt. Deel inspirerende voorbeelden met elkaar! Zo kunnen we van elkaar leren.

Geschreven door:

Veronique Rink

Verpleegkundige i.o./Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) bij Het Looleehuis AlmeloMeer verhalen van Veronique