Deel op:

Vooruitblikken op opening Blaauwhofhuis Joure: ‘gemoedelijk en op z’n Fries’

Het Blaauwhofhuis in Joure is inmiddels uit de steigers en wordt prachtig, zegt Claudia Maat – Pel. Als locatiemanager is zij na de opening verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van de kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie. Hoe ze dat voor zich ziet? “Op z’n Fries; lekker gewoon en gemoedelijk.”

De bouw van het huis loopt voorspoedig en het team is bijna rond. Dat heeft wel wat voeten in aarde gehad, geeft Maat – Pel toe. “Ik ben best kritisch, heb hele bewuste keuzes gemaakt. Ik wil dat de kwaliteit van zorg echt top is, dat het team genoeg kennis en kunde in huis heeft op het gebied van dementie en bestaat uit medewerkers waarbij bewoners zich veilig voelen.”

Het is een van de speerpunten van Dagelijks Leven, de overkoepelende zorgorganisatie die in ruim 65 huizen door heel Nederland gespecialiseerde en persoonlijke zorg biedt aan mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies. Het Blaauwhofhuis, waar nog enkele studio’s beschikbaar zijn, is na Het Greidenhuis in Heerenveen en Het Oosterhuis in Oosterwolde de derde kleinschalige woonzorglocatie in Friesland. Later dit jaar opent in Drachten ook nog Het Wikenhuis.

Aardappels schillen en boontjes doppen

Locatiemanager van Het Blaauwhofhuis in Joure in de deuropening van de kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie
Claudia Maat-Pel bij Het Blaauwhofhuis.

Een flinke uitbreiding, maar dat is ook niet zo gek, vindt Maat – Pel. “Het is echt een mooi format. De kleinschaligheid, de manier van werken, de vrijheden voor de bewoners. We geven hen de kans zoveel mogelijk te leven zoals zij dat gewend zijn. Lekker uitslapen of juist vroeg uit de veren? Geen probleem. Lijkt het ze leuk om in de tuin aan de slag te gaan of te helpen met de was? Natuurlijk kan dat. Willen de bewoners een handje helpen in de keuken door aardappels te schillen of boontjes te doppen? Graag!”

In die keuken verzorgt straks de eigen kok dagelijks de verse maaltijd. “Dat is nog zo’n  belangrijk onderdeel van het welzijn van onze bewoners: voeding. We willen echt samen met hen de menu’s gaan opstellen. Gezond, natuurlijk, maar het moet ook niet zo zijn dat iemand die altijd graag slagroom in z’n vla eet dit opeens niet meer mag.” Naast de kok heeft Het Blaauwhofhuis straks ook eigen activiteitenbegeleiders, die zorgen voor zinvolle dagbesteding. Klinkt als een kostbaar pakket. Maar wonen in Het Blaauwhofhuis is betaalbaar voor iedereen, wil Maat – Pel benadrukken. “Ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft.”

Luchtballonnen en drafsport

Een deel van de medewerkers spreekt ook Fries. “Dat is toch voor veel bewoners hun moederstaal”, legt de locatiemanager uit. “Voor hen zal het eraan bijdragen dat Het Blaauwhofhuis echt de plek waar ze zich thuis voelen. Daar hoop ik ook op. Natuurlijk zal het nooit helemáál zo zijn zoals thuis, maar we willen dat toch zoveel mogelijk benaderen. We hopen dat de bewoners hier straks fijn wonen, zich veilig voelen en dat ook hun verwanten tevreden zijn. Lekker gewoon, op z’n Fries. Gemoedelijk, met een flinke dosis humor.”

De prachtlocatie van het huis draagt hier vast aan bij, voorspelt Maat – Pel. “Aan de ene kant wandel je zo de wijk in en aan de andere kant hebben we een groot grasveld. We zitten hier bij de nutsbaan; als er straks weer luchtballonnen opstijgen of de drafbaan in gebruik is, valt er voor de bewoners genoeg te zien!”

Meer weten over wonen bij Het Blaauwhofhuis in Joure? Er zijn nog enkele studio’s beschikbaar. Neem contact op met Claudia Maat – Pel via c.maat@dagelijks-leven.nl of kijk op hetblaauwhofhuis.nl.

Bron:  Jouster Courant