Casemanager dementie

Wat doet een casemanger dementie?

De diagnose dementie verandert uw leven. Of u nu zelf lijdt aan de ziekte of een naaste gediagnosticeerd wordt; er komt veel op u af en u zult uiteindelijk een en ander moeten regelen. Een casemanager dementie kan u hierbij ondersteunen en is in veel gevallen een onmisbare steun en toeverlaat. Niet alleen omdat deze persoon precies de weg weet in het oerwoud aan regelgeving, wetten en mogelijkheden op zorggebied, maar ook doordat hij of zij door ervaring vaak weet waar u op mentaal gebied mee te maken krijgt. Als vaste begeleider zal de casemanager u informeren, emotionele begeleiding bieden en de nodige zorg voor u regelen.

Hulp aanvragen

Iedereen met de diagnose dementie heeft recht op deze vorm van ondersteuning. Soms kunt u zelf voorafgaand aan de diagnose ervoor kiezen een casemanager in te schakelen. Bijvoorbeeld wanneer het vermoeden bestaat dat iemand aan de ziekte lijdt. Ondersteuning aanvragen kan via de huisarts, de wijkverpleegkundige en de zorgverzekeraar. Zie de regelhulp van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor meer informatie of neem contact op met het dementienetwerk in uw regio.

Wat kost een casemanager dementie?

Er zijn in de meeste gevallen geen kosten verbonden aan deze vorm van ondersteuning, die doorgaans door uw zorgverzekeraar wordt vergoed vanuit de basisverzekering van degene met dementie. Dat is fijn, want na de diagnose kan de hulp van deze ervaren zorgprofessional de nodige ondersteuning bieden. Door een deskundige en ervaren blik op wetten, regels en zorgaanbod, maar ook vanwege de ervaring die zij hebben met mensen die aan de ziekte lijden.

Ondersteuning tot aan verhuizing of overlijden

De casemanager ondersteunt zolang de persoon die aan dementie lijdt nog thuis woont. Wanneer dit nodig is, gaat deze specialist samen met u op zoek naar een plek om te wonen met zorg. Een nieuw thuis, passend bij de persoon en zijn of haar wensen. Dit kan een verpleeghuis zijn met een gespecialiseerde dementie-afdeling, een woonvorm tussen zelfstandig en 24-uurszorg in of een kleinschalig huis waar wonen met zorg zoveel mogelijk gewoon, als thuis voelt, zoals een woonzorglocatie van Dagelijks Leven. De casemanager dementie adviseert u in welke woonvorm het beste bij u of uw naaste past. Vaak weet hij of zij precies welke mogelijkheden er zijn in uw regio. Op het gebied van wonen met gespecialiseerde dementiezorg, maar ook wanneer het bijvoorbeeld om dagbesteding gaat.

Over Dagelijks Leven

Zorgorganisatie Dagelijks Leven biedt in huizen door heel Nederland gespecialiseerde 24-uurs dementiezorg in kleinschalige setting. Op elke woonzorglocatie wonen maximaal 22 bewoners, waaronder één echtpaar. Iedereen heeft een eigen studio, naar eigen wens ingericht. Daarnaast kunnen bewoners terecht in twee huiselijk ingerichte woonkamers, is er een activiteitenruimte waar professionele activiteitenbegeleiders zorgen voor een zinvolle invulling van de dag en bereidt de kok dagelijks een verse maaltijd in de keuken. Bewoners worden van harte uitgenodigd hier een handje bij te helpen, door bijvoorbeeld aardappels te schillen of de boontjes te doppen. Wil een bewoner graag in de tuin aan de slag of de was opvouwen? Tuurlijk mag dat. Maar wanneer een bewoner liever met een puzzelboekje in de eigen studio blijft, is dat ook zeker geen probleem. Niets moet, alles mag. Lees hier meer over de zorg bij Dagelijks Leven.

Wonen bij Dagelijks Leven

Bewoners en verwanten vertellen over hoe het is om te wonen bij Dagelijks Leven, de zorgorganisatie met 96 kleinschalige woonzorglocaties door heel Nederland. Net als in 2020 behoort Dagelijks Leven in 2021 opnieuw bij de top tien best gewaardeerde aanbieders van verpleeghuiszorg op ZorgkaartNederland.

Pagina Links