De tuin van de kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie in Deurne, waar het team samen met vrijwilligers en verwanten samenwerken als een mooie symfonie, vertelt de verzorgende IG.
Deel op:

‘Onze samenwerking is als een mooie symfonie’

Het is bijna half 11 en in Het Heiakkerhuis zitten de meeste bewoners aan het ontbijt, klaargezet door onze collega in de nacht. Een aantal bewoners is al uitgegeten en geniet van een kopje koffie of thee. De collega’s die in zorg staan helpen de bewoners die graag uitslapen of zijn bezig met opruimen en de was. 

Onze gastvrouw is drukdoende met het ondersteunen bij het ontbijt, met de huishoudelijke klusjes in beide huiskamers en/of de was vouwen, vaak geholpen door onze bewoners. Ook voor de collega’s wordt gezorgd zodat er een kopje koffie of thee gepakt kan worden met een rustmomentje. Op sommige dagen komen een lieve vrijwilligster en onze enthousiaste stagiaire, die met liefde en plezier een handje helpen.

We zorgen voor elkaar

De verantwoordelijk collega deelt medicatie uit aan degenen, die deze nodig hebben. Ondertussen wordt er goed gecommuniceerd binnen het team zodat alles op rolletjes loopt en onze bewoners de beste zorg krijgen. We spreken een tijdstip af waarop we even samen evalueren hoe de dag tot dan verloopt. Hierdoor is het werken met elkaar nog fijner, en zorgen we óók voor elkaar.

Onze kok krijgt bij het bereiden van de warme maaltijd hulp van onze bewoners. In de mooie, grote en uitnodigende keuken werken ze samen hard om, zoals altijd, weer een heerlijke maaltijd op tafel te toveren. Dat zal straks iedereen weer beamen. Het is fijn dat je tijdens het koken het eten zelfs boven ruikt. De geuren herinneren aan “thuis”.

Ondertussen poetst onze huishoudelijke medewerker een aantal studio’s. Zij helpt ook mee met het op orde houden van de was, iets wat dagelijks natuurlijk terugkeert. Net zoals thuis. Soms helpt een bewoonster graag een handje. Dat wordt natuurlijk gewaardeerd!

Niet zonder vrijwilligers en verwanten

Onze activiteitenbegeleidster is al volop bezig om er weer een leuke ochtend en middag van te maken voor onze mensen. Dat is niet altijd makkelijk. Toch lukt het haar elke week weer. Er staan mooie dingen op het programma, waarvan volop genoten wordt. Mede dankzij de ondersteuning van lieve vrijwilligers. Natuurlijk krijgen we ook vanuit de verwanten met regelmaat hulp. Zoals met het weer mooi maken van onze prachtige tuin of het bouwen van het kippenhok, die zo laten zien wat je samen kan bereiken.

De samenwerking binnen het team van Dagelijks Leven voelt als een mooie symfonie, vertelt verzorgende IG in de kleinschalige dementiezorg.

Deze symfonie klinkt als muziek in de oren

Het voelt als een mooie symfonie die klinkt als muziek in de oren: een perfecte samenwerking. En onze dirigent, onze locatiemanager, geeft de maat aan en begeleidt de symfonie zo goed mogelijk. Zij staat ook altijd klaar om een helpende hand te bieden of een praatje te maken met onze bewoners, hun verwanten, de vrijwilligers en ons als wij daar behoefte aan hebben. We doen het écht samen.

Geschreven door:

Mijnke Meeuse – van der Weide

Verzorgende IG bij Het Heiakkerhuis DeurneMeer verhalen van Mijnke