Waarom ik als specialist ouderengeneeskunde aandacht vraag voor aandacht voor de mondgezondheid? Veel artsen vinden inderdaad dat dit niet tot hun competentiegebied behoort. In onze opleiding tot arts is er nauwelijks aandacht voor de mond. Als we al in de mond kijken, kijken we in de keel. Niet naar alle andere structuren die in de mond aanwezig zijn. En als we daarnaar kijken, wat zien we dan? Meestal geen idee, omdat we dat nooit hebben geleerd.
De meeste artsen vinden als een patiënt of, in ons geval, bewoner mond- en/of tandproblemen heeft, dit door een mondzorgverlener opgelost moet worden. Een tandarts, bijvoorbeeld. Maar dat is onterecht! Een ongezonde mond kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Zoals een verhoogde kans op een longontsteking, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, verhoogde bloedsuikers bij mensen met suikerziekte en zelfs bepaalde vormen van kanker.
Aandoeningen en de mondgezondheid
Omgekeerd kan ook. Veel aandoeningen hebben direct of indirect een negatief effect op de mondgezondheid. Zo hebben mensen met een suikerziekte, reumatoïde artritis, longlijden (COPD), de ziekte van Sjögren en de ziekte van Crohn, door de ziekte een verhoogde op een slechte mondgezondheid. Anderzijds leiden veel chronische aandoeningen tot verhoogde zorgafhankelijkheid. Dat kan indirect de mondgezondheid negatief beïnvloeden. Denk hierbij aan dementie, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS), ALS en artrose.
Een arts is verantwoordelijk voor de algemene gezondheid. De mondgezondheid is daar een onderdeel van. De arts heeft een belangrijke signalerende rol als de mondgezondheid onvoldoende is of achteruitgaat. Zie de mond als de spiegel voor de algemene gezondheid.
De SKILZ Richtlijn Mondverzorging die in november 2023 is verschenen en de PZNL Richtlijn Mondproblemen in de palliatieve fase, helpen hierbij. Als vice-voorzitter (SKILZ-richtlijn) en voorzitter (PZNL-richtlijn) heb ik deze mede ontwikkeld.
Klik hier en lees ook de blog van Gert-Jan van der Putten over zijn inzet voor meer aandacht voor de mondgezondheid van kwetsbare ouderen.