Werken als kok met mensen met dementie
Door de geheugenproblemen die gepaard gaan met hersenaandoeningen wordt het op termijn steeds moeilijker om goed en gezond te blijven eten. Mensen met dementie kunnen daardoor vergeten te eten, vergeten dat er al gegeten is of zelfs helemaal geen zin hebben om te eten. Het is daarom belangrijk om onze bewoners hierbij te ondersteunen en ze weer te stimuleren om verse bereide maaltijden te eten. Anja Kleinjan, kok bij Dagelijks Leven, zet zich daar dagelijks voor in.
Koken in een kleinschalige woonzorg-voorziening verschilt een wereld met koken in een restaurant. Juist dit verschil is wat Anja zo aansprak, toen ze ging werken als kok bij Dagelijks Leven. “Dat is wel wat voor mij”, dacht ze. “Ik werk graag in teamverband en onder de mensen. In een restaurant is dat toch anders. In beide gevallen zorg je iedere dag voor lekker eten, maar hier kan ik anderen daar echt mee helpen. Voor ieder mens is het belangrijk goed te eten, maar zo zien mensen met dementie dat niet. Hen help ik door lekker, maar vooral ook gezond eten te bereiden. Ik zet graag een cadeautje op tafel. Dat is iedere dag mijn doel.”
Iets speciaals
Omdat ouderen overdag actiever zijn dan ’s avonds, werkt hun spijsvertering ’s middags beter. Daarom wordt de warme maaltijd ’s middags opgediend. “Mijn dag begint om 10:00 uur ’s morgens”, vertelt Anja. “Ik stel het menu samen, waarbij ik rekening houd met de wensen van de bewoners. Wel vind ik het belangrijk uitsluitend te koken met verse producten. Niets is voorgekookt of afkomstig uit een pot of een blik. Verder probeer ik er op bijzondere dagen iets speciaals van te maken. Zo vraag ik op verjaardagen van bewoners wat zij graag willen eten. Daar houd ik rekening mee in het menu. Op feestdagen bereid ik iets feestelijks en zorgen we ervoor dat de tafel leuk gedekt is. Zo proberen we het net even anders dan anders te doen.”
Dagelijkse dingen
Zodra het menu is samengesteld, bestelt Anja alle benodigde ingrediënten bij de plaatselijke supermarkt. Anja: “Of ik doe zelf de boodschappen, samen met de bewoners. Vanuit de visie van Dagelijks Leven willen wij bewoners zoveel mogelijk betrekken bij de dagelijkse bezigheden.” Volgens Anja is dat niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk: “Voor mensen met dementie is het belangrijk dat ze iets om handen hebben. Zij krijgen een goed gevoel als ze bezig zijn met iets wat ze kennen van vroeger. Daarom vraag ik ’s morgens altijd wie van de bewoners zin heeft om me te helpen met de maaltijd van die dag. Om veiligheidsredenen kan men niet helpen met het echte koken, maar iedereen kan wel helpen met de voorbereidingen. Aardappels schillen, sla schoonmaken of boontjes punten, bijvoorbeeld. Ook als niemand wil helpen, kun je er spelenderwijs toch voor zorgen dat bewoners bezig blijven. Als ik geen hulp krijg, leg ik weleens wat aardappels neer in de woonkamer. Zodra iemand begint met schillen, volgt de rest vaak vanzelf.”
Bekijk de actuele vacatures bij Dagelijks Leven.