Sensorische informatieverwerking gaat in grote mate om prikkelverwerking. Het aanbieden van prikkels, zoals op deze foto middels een robothond bij een bewoonster met dementie, kan helpen bij onbegrepen gedrag.
Deel op:

Willy Erdhuizen spreker op congres beroepsvereniging verpleegkundig specialisten

Portretfoto van verpleegkundig specialist Willy Erdhuizen. Als VS bij Dagelijks Leven is hij onder meer gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking in de zorg voor mensen met dementie en maaltijdbeleving.Onze verpleegkundig specialist Willy Erdhuizen is een van de sprekers op het aankomende jaarcongres van V&VN VS, de beroepsvereniging voor verpleegkundig specialisten. Hij vertelt de aanwezigen op donderdag 6 oktober meer over de toegevoegde waarde van Sensorische Informatieverwerking (SI) in de zorg voor mensen met dementie.

“Bij dementie kan er sprake zijn van verstoring van de zintuigen”,  legt Willy Erdhuizen uit. “Prikkels komen sterker binnen, of juist minder sterk. Dit zogenoemde sensorisch informatieverwerkingsprobleem kan leiden tot gedrag dat wij als zorgprofessionals niet begrijpen. Met SI kunnen we, feitelijk onderbouwd, hulpmiddelen inzetten die inspelen op de prikkelverwerking van de bewoners en ervoor zorgen dat zij zich prettiger en veiliger voelen.”

“Onderbelicht aspect in de dementiezorg”

SI is een onderbelicht aspect in deze zorg en verdient meer aandacht, vindt Erdhuizen. “Als verpleegkundig specialist heb ik SI geïntroduceerd bij Dagelijks Leven. Inmiddels leiden we meer verpleegkundig specialisten op tot SI-behandelaar en wordt SI opgenomen in het stappenplan dat wij volgen bij de behandeling van onbegrepen gedrag.”

Meer lezen over sensorische informatieverwerking in de zorg voor mensen met dementie? Lees hier de blog van Willy Erdhuizen over SI. Wilt u meer weten over het jaarcongres van V&VN Verpleegkundig Specialisten én het volledige programma bekijken? Klik hier om de website te bezoeken.