Gerja Zomer uit Oosterwolde kan niet wachten. Eind juni opent in haar woonplaats Het Oosterhuis de deuren en zij gaat aan de slag als locatiemanager van deze kleinschalige, betaalbare woonzorglocatie voor mensen met dementie. “Ik hoop dat we straks écht een thuis zijn voor bewoners.”
Op het moment dat ze hoorde dat in Oosterwolde een huis van Dagelijks Leven gebouwd zou worden, dacht ze ‘yes’, vertelt Gerja Zomer, die als voormalig casemanager dementie en leidinggevende in de ouderenzorg ruime ervaring heeft met de doelgroep. “Zo’n huis midden in de wijk, kleinschalig en betaalbaar, ook voor mensen met alleen AOW als inkomen; dat is een initiatief waar ik me sterk voor wil maken. Het Oosterhuis staat bovendien op een mooie plek, vlak bij het centrum en de vaart.”
Inmiddels is de spiksplinternieuwe woonzorglocatie bijna klaar. “Ze zijn nog aan het schilderen en een aantal vloeren aan het leggen. De studio’s, met alle een eigen badkamer, zijn zo goed als klaar. Verder wordt er hard gewerkt aan de tuin, die schitterend wordt. Ik hoor er altijd ontiegelijk veel vogeltjes fluiten. En een buurtbewoonster dacht dat ze een eekhoorntje had gezien. Leuk hè?”
Aardappels schillen
Het huis zelf wordt prachtig, zegt Zomer. Ze noemt het een belangrijk pluspunt van Dagelijks Leven. “Als je binnenstapt bij voelt het niet als een instelling, maar echt als een huis. Bewoners kunnen heel makkelijk naar buiten, er is veel aandacht voor de aankleding en er zijn twee woonkamers en een activiteitenruimte. In de keuken zijn bewoners altijd welkom, bijvoorbeeld om te helpen met het schillen van de aardappels. De kok bereidt straks dagelijks een verse maaltijd. Voeding is natuurlijk een essentieel onderdeel van het welzijn van bewoners. Ik draai nu mee op Het Greidenhuis in Heerenveen, en daar maakt kok Harold er elke dag een feestje van. Gisteren was het hachee, het rook zo lekker!”
Naast een eigen kok is er op de zorglocatie ook een activiteitenbegeleider werkzaam, die zorgt voor zinvolle dagbesteding. Maar als bewoners een keer geen zin hebben om mee te doen is dat ook geen probleem, wil Zomer benadrukken. “Eigen regie is erg belangrijk. Als iemand liever met een puzzelboekje voor het raam in zijn eigen studio zit, omdat hij dat thuis ook altijd het liefste deed, dan is dat toch prima?”
Onderdeel van Oosterwolde
Gewoon, als thuis, zo moet het worden. “Ik wil dat familieleden het gevoel hebben dat ze altijd binnen kunnen stappen. Maar dat we ook toegankelijk zijn voor de rest van Oosterwolde. Dat de buurman die zijn hond gaat uitlaten komt vragen of de bewoner die dol is op wandelen een stukje meeloopt. Of dat de basisschool ons uitnodigt voor de generale repetitie van het jaarlijkse toneelstuk. Als Het Oosterhuis straks zo’n rol vervult in de gemeenschap, dan ben ik geslaagd.”
Daarnaast hoopt ze dat het team dat ze nu om zich heen aan het verzamelen is, straks met plezier aan het werk is. “Leuk is dat nu negentig procent hier in de buurt woont. Een aantal komt uit de thuiszorg en kent weer mensen die hier komen wonen. Dat is natuurlijk fijn vertrouwd.” Zomer hoopt vooral dat de bewoners zich straks echt thuis voelen. “Dat Het Oosterhuis, ondanks die ziekte dementie, toch zorgt voor een mooi verlengstuk van iemands leven.”
Studio’s beschikbaar
Het Oosterhuis, kleinschalige zorglocatie voor mensen met dementie in Oosterwolde, opent eind juni de deuren. Er zijn nog studio’s beschikbaar. Bezoek de pagina van het huis voor meer informatie.
Bron: De Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden.