Deel op:

Irene de Jong gunt iedereen met dementie zo’n fijne woonplek

In de rubriek ‘Jutter’ in het Noordhollands Dagblad vertelt elke week een inwoner uit Den Helder over zijn of haar leven in de stad. Onlangs was het de beurt aan Irene de Jong, locatiemanager van Het Houwinghuis. Ze houdt een gloedvol betoog over de zorg voor mensen met dementie en de warme huiselijkheid van haar eigen kleinschalige woonzorglocatie. “Ik gun mensen met dementie gewoon zo’n fijne woonplek.”

De dementiezorg is niet altijd haar passie geweest, vertelt Irene de Jong in het artikel. “Vroeger vond ik het lastig. Nu vind ik het geweldig om met deze mensen te werken. Dat kan soms natuurlijk ook moeilijk zijn, maar ze zijn heel eerlijk, recht voor z’n raap. En er is ook vaak ruimte voor humor of om te relativeren.”

Verder vertelt ze over de gepersonaliseerde zorg die ze met haar team biedt in Het Houwinghuis, en het belang van deze zorg in een tijd waarin dementie volksziekte nummer één is. Omdat ze iedereen met dementie zo’n fijne woonplek als haar huis gunt, hoopt ze dat er snel een tweede Dagelijks Leven-locatie in de stad geopend wordt. “Het is toch het laatste stukje van het leven van deze mensen, een eindstation. Dan wil je niet dat ze ergens worden weggestopt waar ze verstoffen. Wij zijn er voor hen, dit is hun huis.”

Abonnees van het Noordhollands Dagblad kunnen hier het hele artikel lezen.