Een foto van Het Merwedehuis van Dagelijks Leven waar mensen met dementie kleinschalig en betaalbaar wonen in een particuliere zorginstelling Een foto van de gezellige en knusse inrichting van Het Merwedehuis waar mensen met dementie kleinschalig wonen, anders dan in een verzorgingshuis Een bewoner met de ziekte van alzheimer krijgt een knuffel van een zorgmedewerkster in de kleinschalige zorglocatie voor mensen met dementie Een foto van de tuin van Het Merwedehuis van Dagelijks Leven waar mensen met dementie kleinschalig en betaalbaar wonen in een particuliere zorginstelling Een bewoonster met Alzheimer en een vrijwilliger van de woonzorglocatie van Dagelijks Leven, waar mensen met dementie wonen, werken samen in de moestuin van het verzorgingshuis Een foto van Het Merwedehuis van Dagelijks Leven waar mensen met dementie kleinschalig en betaalbaar wonen in een particuliere zorginstelling Een foto van de gezellige en knusse inrichting van Het Merwedehuis waar mensen met dementie kleinschalig wonen, anders dan in een verzorgingshuis Een bewoonster met alzheimer helpt de kok met het koken van pannenkoeken in de kleinschalige zorglocatie voor mensen met dementie van Dagelijks Leven Een foto van de gezellige en knusse inrichting van Het Merwedehuis waar mensen met dementie kleinschalig wonen, anders dan in een verzorgingshuis

Fijn wonen met dementie

Het Merwedehuis in Sleeuwijk biedt een warm, betaalbaar thuis aan mensen met een vorm van dementie. Zoals de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld, of vasculaire dementie. Zij zijn in onze kleinschalige woonzorglocatie voor maximaal 22 bewoners 24/7 verzekerd van echt persoonlijke zorg. Maar alleen als het nodig is: eigen regie vinden wij erg belangrijk. We hebben een eigen kok die dagelijks vers kookt én een grote tuin. Bij ons geldt: alles mag, niets moet. Wonen in Het Merwedehuis is daarmee net even anders dan in een regulier verzorgingshuis. Én betaalbaar voor iedereen! Wij vinden het belangrijk.

 

Onze woonzorglocatie

24/7 zorg
Kleinschalig
Betaalbaar
Eigen meubels
Eigen kok
Activiteiten
Grote tuin
Open poort

Onze dementiezorg in Sleeuwijk

In Het Merwedehuis bepalen de bewoners het ritme van de dag. Als particuliere zorgaanbieder staat bij ons eigen regie voorop. Vroeg uit de veren of juist lekker uitslapen? Dat mag de bewoner helemaal zelf weten. Net als wat hij of zij op de boterham smeert en of er hulp nodig is bij het douchen. We stimuleren bewoners zelf te blijven doen wat nog kan, maar staan 24/7 klaar om te helpen als dat nodig is. Even de ramen lappen, een was opvouwen of de kok helpen in de keuken? Heel graag! Maar blijft iemand liever in zijn eigen studio om rustig een puzzel te maken, dan mag dat natuurlijk ook. Zo bieden we ook een uitgebreid activiteitenprogramma, maar kiezen bewoners zelf waar ze aan meedoen.

Net als thuis zijn familieleden, vrienden en andere naasten altijd welkom in Het Merwedehuis. Anders dan in een regulier verzorgingshuis kennen wij geen bezoektijden. Andersom zijn de bewoners ook vrij om zelfstandig op pad te gaan, zolang dat nog veilig kan. Dankzij onze open poort kunnen zij rustig zelf ergens op bezoek of een kleine boodschap halen. Verandert de zorgzwaarte? Bij complexe zorgvragen is er extra ondersteuning van de specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, physician assistants en psychologen van onze vakgroep Advies, Behandeling en Begeleiding.

 

Suzanne van Houwelingen

Locatiemanager

Het Merwedehuis

Een rondleiding in een huis van Dagelijks Leven

Hoe ziet Het Merwedehuis eruit?

Het Merwedehuis heeft 21 studio’s, waarvan één speciaal voor een echtpaar. Elke studio heeft een badkamer en een keukenblokje. De inrichting bepalen de bewoners zelf. Met vertrouwde meubels en aankleding van thuis is het echt een eigen plek. Verder zijn er in ons huis twee gezamenlijke huiskamers, een activiteitenruimte en een grote keuken. Op mooie dagen is het genieten in onze ruime, dementievriendelijke tuin. Zelf een keer een kijkje nemen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor een rondleiding te bespreken.

 

Wat moet ik regelen?

Om in Het Merwedehuis te kunnen wonen moet er sprake zijn van de diagnose dementie én een Wlz-indicatie met zorgprofiel VV05/ZZP5 (beschermd wonen met intensieve dementiezorg). Bij uitzondering en in overleg kunt u ook met een ander zorgprofiel verhuizen naar onze zorglocatie. Hoe dat precies zit en wat u verder nog moet regelen? Deze informatie vindt u in ons uitgebreide stappenplan. Hieronder leest u de stappen, klik hier voor het uitgebreide stappenplan.

Stap 1: Diagnose dementie
Stap 2: Vraag een Wlz-indicatie aan
Stap 3: Vraag een besluit over opnamestatus aan
Stap 4: Controleer of Dagelijks Leven geschikt is
Stap 5: Bereken de kosten
Stap 6: Bepaal uw voorkeursaanbieder en uw urgentie
Stap 7: Schrijf u in

Naar het uitgebreide stappenplan

Wat kost het?

Wonen bij Dagelijks Leven is betaalbaar, ook met alleen een AOW als inkomen. De kosten van zorg en wonen worden apart berekend.

 • Woonkosten
  De woonkosten betaalt u aan Dagelijks Leven. Iedere bewoner huurt een studio met badkamer en keukenblokje. Dit jaar zijn de woonkosten voor een studio van maximaal 30 m2 € 852,88 per vier weken. Dit bedrag kan enigszins wijzigen. De servicekosten zijn in dit bedrag al meegeteld, zoals energiekosten, onderhoud en het verzorgen van de was. Meer informatie over onze tarieven leest u op onze kostenpagina.
 • Zorgkosten
  Onze zorg wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg(Wlz) op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT). Dagelijks Leven heeft hiervoor een contract met het zorgkantoor. Hiervoor heeft u een zorgindicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Lees hier hoe u een Wlz-indicatie aanvraagt .

U betaalt voor de zorg alleen een eigen bijdrage aan hetCAK . Bij Dagelijks Leven is dit altijd de lage eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke situatie, inkomen en vermogen. Meer informatie over de zorgkosten leest u op onze kostenpagina.

Naar de kostenpagina

De wachttijd

Hoe lang het duurt voordat er een studio vrijkomt? Dat is soms moeilijk te zeggen. De wachttijd is afhankelijk van het aantal wachtenden op de wachtlijst. Wij kunnen op basis van de wachtlijst slechts een inschatting maken van de wachttijd.

Op onze pagina over onze wachtlijst vindt u onze actuele wachtlijst. Op de wachtlijst vindt u ook het aantal wachtenden voor Het Merwedehuis. Verder staat op de pagina een uitgebreide uitleg over hoe de wachtlijst werkt. We leggen uit wat de verschillende wachtstatussen betekenen. Ook leest u welke invloed deze status heeft op hoe snel u terechtkunt in Het Merwedehuis.

Naar de informatiepagina

 

Inschrijven voor Het Merwedehuis

Inschrijven bij Dagelijks Leven kan op drie manieren:

 1. via het online inschrijfformulier. Deze vindt u hier.
 2. via een invulbaar PDF-document. Om dit document te ontvangen, vraagt u een informatiepakket over het huis van uw voorkeur aan via deze pagina. U ontvangt de PDF dan per mail. Na het invullen kunt u de PDF naar ons mailen of printen en per post versturen. Op het document staat waar u dit naartoe stuurt.
 3. via een papieren inschrijfformulier. Neem contact op met onze zorgadministratie (per mail of telefoon); wij sturen u graag een papieren inschrijfformulier toe. U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.

Plattegrond van het Het Merwedehuis

Hieronder vindt u de plattegronden van ons huis. Klik op de afbeelding om deze te vergroten in een nieuw venster.

Begane grond

De plattegrond van de begane grond van Het Merwedehuis in Sleeuwijk voor mensen met dementie

Eerste verdieping

De plattegrond van de eerste verdieping van Het Merwedehuis in Sleeuwijk voor mensen met dementie

 

De rol van de mantelzorger

Bent u mantelzorger van iemand die in Het Merwedehuis komt wonen? Dan blijft u een grote rol spelen in het leven van de bewoner. Én in de zorg voor de bewoner. Omdat onze zorg wordt vergoed uit het volledig pakket thuis (vpt) bieden wij in Het Merwedehuis een vorm van thuiszorg. Dat is anders dan de zorg in een regulier verzorgingshuis. Het betekent dat de bewoner en zijn of haar mantelzorgers verantwoordelijk blijven voor bijvoorbeeld het vervoer naar een afspraak bij een zorgverlener buiten de deur. Ook het aanvragen van benodigde zorg-hulpmiddelen is een taak voor de mantelzorger, net zoals dat in de thuissituatie het geval is.

Tijdens een kennismakingsgesprek vertellen we hier graag meer over.

Samenwonen in Het Merwedehuis

Het Merwedehuis heeft een speciale echtparenstudio. Om samen bij ons te komen wonen, is het noodzakelijk dat beide partners de diagnose dementie en een Wlz-indicatie hebben. Zie voor meer informatie ons stappenplan.

Veelgestelde vragen

 • Wat moet ik regelen om te wonen in Het Merwedehuis?

  Wat moet ik regelen?

  Om in Het Merwedehuis te kunnen wonen moet er sprake zijn van de diagnose dementie én een Wlz-indicatie met zorgprofiel VV05/ZZP5 (beschermd wonen met intensieve dementiezorg). Bij uitzondering en in overleg kunt u ook met een ander zorgprofiel verhuizen naar onze zorglocatie. Hoe dat precies zit en wat u verder nog moet regelen? Deze informatie vindt u in ons uitgebreide stappenplan. Hieronder leest u de stappen, klik hier voor het uitgebreide stappenplan.

  Stap 1: Diagnose dementie
  Stap 2: Vraag een Wlz-indicatie aan
  Stap 3: Vraag een besluit over opnamestatus aan
  Stap 4: Controleer of Dagelijks Leven geschikt is
  Stap 5: Bereken de kosten
  Stap 6: Bepaal uw voorkeursaanbieder en uw urgentie
  Stap 7: Schrijf u in

  Naar het uitgebreide stappenplan
 • Wat kost wonen in Het Merwedehuis?

  Wat kost het?

  Wonen bij Dagelijks Leven is betaalbaar, ook met alleen een AOW als inkomen. De kosten van zorg en wonen worden apart berekend.

  • Woonkosten
   De woonkosten betaalt u aan Dagelijks Leven. Iedere bewoner huurt een studio met badkamer en keukenblokje. Dit jaar zijn de woonkosten voor een studio van maximaal 30 m2 € 852,88 per vier weken. Dit bedrag kan enigszins wijzigen. De servicekosten zijn in dit bedrag al meegeteld, zoals energiekosten, onderhoud en het verzorgen van de was. Meer informatie over onze tarieven leest u op onze kostenpagina.
  • Zorgkosten
   Onze zorg wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg(Wlz) op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT). Dagelijks Leven heeft hiervoor een contract met het zorgkantoor. Hiervoor heeft u een zorgindicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Lees hier hoe u een Wlz-indicatie aanvraagt .

  U betaalt voor de zorg alleen een eigen bijdrage aan hetCAK . Bij Dagelijks Leven is dit altijd de lage eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke situatie, inkomen en vermogen. Meer informatie over de zorgkosten leest u op onze kostenpagina.

  Naar de kostenpagina
 • Hoe snel kan ik of mijn verwant terecht?

  De wachttijd

  Hoe lang het duurt voordat er een studio vrijkomt? Dat is soms moeilijk te zeggen. De wachttijd is afhankelijk van het aantal wachtenden op de wachtlijst. Wij kunnen op basis van de wachtlijst slechts een inschatting maken van de wachttijd.

  Op onze pagina over onze wachtlijst vindt u onze actuele wachtlijst. Op de wachtlijst vindt u ook het aantal wachtenden voor Het Merwedehuis. Verder staat op de pagina een uitgebreide uitleg over hoe de wachtlijst werkt. We leggen uit wat de verschillende wachtstatussen betekenen. Ook leest u welke invloed deze status heeft op hoe snel u terechtkunt in Het Merwedehuis.

  Naar de informatiepagina

   

 • Hoe schrijf ik mijzelf of mijn verwant in?

  Inschrijven voor Het Merwedehuis

  Inschrijven bij Dagelijks Leven kan op drie manieren:

  1. via het online inschrijfformulier. Deze vindt u hier.
  2. via een invulbaar PDF-document. Om dit document te ontvangen, vraagt u een informatiepakket over het huis van uw voorkeur aan via deze pagina. U ontvangt de PDF dan per mail. Na het invullen kunt u de PDF naar ons mailen of printen en per post versturen. Op het document staat waar u dit naartoe stuurt.
  3. via een papieren inschrijfformulier. Neem contact op met onze zorgadministratie (per mail of telefoon); wij sturen u graag een papieren inschrijfformulier toe. U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.
 • Is er een plattegrond van het huis?

  Plattegrond van het Het Merwedehuis

  Hieronder vindt u de plattegronden van ons huis. Klik op de afbeelding om deze te vergroten in een nieuw venster.

  Begane grond

  De plattegrond van de begane grond van Het Merwedehuis in Sleeuwijk voor mensen met dementie

  Eerste verdieping

  De plattegrond van de eerste verdieping van Het Merwedehuis in Sleeuwijk voor mensen met dementie

   

 • Wat is de rol van de mantelzorger?

  De rol van de mantelzorger

  Bent u mantelzorger van iemand die in Het Merwedehuis komt wonen? Dan blijft u een grote rol spelen in het leven van de bewoner. Én in de zorg voor de bewoner. Omdat onze zorg wordt vergoed uit het volledig pakket thuis (vpt) bieden wij in Het Merwedehuis een vorm van thuiszorg. Dat is anders dan de zorg in een regulier verzorgingshuis. Het betekent dat de bewoner en zijn of haar mantelzorgers verantwoordelijk blijven voor bijvoorbeeld het vervoer naar een afspraak bij een zorgverlener buiten de deur. Ook het aanvragen van benodigde zorg-hulpmiddelen is een taak voor de mantelzorger, net zoals dat in de thuissituatie het geval is.

  Tijdens een kennismakingsgesprek vertellen we hier graag meer over.

 • Kan ik samenwonen met mijn partner in Het Merwedehuis?

  Samenwonen in Het Merwedehuis

  Het Merwedehuis heeft een speciale echtparenstudio. Om samen bij ons te komen wonen, is het noodzakelijk dat beide partners de diagnose dementie en een Wlz-indicatie hebben. Zie voor meer informatie ons stappenplan.

Ervaringen van verwanten

Wonen met zorg zoals je het zelf zou willen

Het Merwedehuis is een plaats waar wonen en leven met zorg geboden wordt zoals je het zelf ook zou willen ervaren. Een plaats waar je met een gerust hart je moeder laat wonen, waar zorg en liefde voor de bewoners op de eerste plaats staat, waar een echte kok met liefde het eten vers bereid samen met de bewoners. Met veel ruimte, midden in de samenleving.

Aandachtvolle medewerkers

Ideale woonomgeving voor onze moeder, hoewel ze zelf aanvankelijk ‘met de hakken in het zand’ erheen verhuisde. Mooie studio, twee prachtige woonkamers, aandachtvolle medewerkers, grote tuin, dichtbij huis voor naaste familieleden. Moeder is vol lof over en dankbaar jegens de zorgmedewerkers. Grote waardering voor de vers bereide maaltijden.

Een echt “thuis”

Het Merwedehuis is een echt “thuis”. Het huis, de omgeving, de sfeer, de vrijwilligers en vooral het team zorgen daarvoor. De zorg is goed georganiseerd, met veel tijd en aandacht voor de bewoners. Ook verwanten worden nauw betrokken bij alles wat er in het huis gebeurt. Vragen worden direct opgepakt. Het Dagelijks Leven-concept is een uitkomst in deze tijd!

Inschrijven of meer informatie?

Meer informatie Inschrijven

Ja, ik word vrijwilliger.

 

Aanmelden

Ja, ik word vrijwilliger.

 

Aanmelden

Vrijwilliger worden in Het Merwedehuis

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die ons helpen het dagelijkse leven vorm te geven. Een spelletje doen met onze bewoners, de tuin netjes houden, assisteren tijdens het eten, eens per week een wandelingetje maken of helpen als wij een uitje organiseren. Het kan allemaal! Om je aan te melden als vrijwilliger ga je naar onze pagina vrijwilliger worden, selecteer hier ‘Het Merwedehuis‘ en laat jouw gegevens achter. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Bekijk onze activiteiten

Op Facebook plaatsen wij regelmatig foto's van onze zorg en activiteiten. Neem gerust een kijkje!

2 maanden geleden

Genieten van het winterse weer!! ... Meer tonenMinder tonen

Genieten van het winterse weer!!
2 maanden geleden

1 januari hebben we het nieuwe jaar ingeluid!!

We kijken terug op een mooi 2023.
We hebben ons vijfjarig bestaan mogen vieren!
Onze supergave duofiets in ontvangst mogen nemen.
In juni met alle bewoners wezen varen met de Zilvermeeuw.
Mogen genieten van muzikale optredens.
Bbq met alle bewoners, verwanten en personeel.
Maar vooral heel veel herinneringen gemaakt met elkaar. Gezellige momenten samen met de bewoners van de grote activiteiten, zoals hier boven geschreven, maar ook met de kleine activiteiten.
Peuters die op bezoek komen, familie die gezellig in de huiskamer een kopje koffie komt drinken en in de zomer lekker buiten met zijn allen in de tuin.
Tijd voor elkaar! Dat is waar we het voor doen.

Maken jullie, samen met ons, weer nieuwe herinneringen in 2024??

De koffie staat altijd klaar en wij zijn in voor gezelligheid.
... Meer tonenMinder tonen

1 januari hebben we het nieuwe jaar ingeluid!!

We kijken terug op een mooi 2023. 
We hebben ons vijfjarig bestaan mogen vieren!
Onze supergave duofiets in ontvangst mogen nemen.
In juni met alle bewoners wezen varen met de Zilvermeeuw.
Mogen genieten van muzikale optredens.
Bbq met alle bewoners, verwanten en personeel. 
Maar vooral heel veel herinneringen gemaakt met elkaar. Gezellige momenten samen met de bewoners van de grote activiteiten, zoals hier boven geschreven, maar ook met de kleine activiteiten.
Peuters die op bezoek komen, familie die gezellig in de huiskamer een kopje koffie komt drinken en in de zomer lekker buiten met zijn allen in de tuin.
Tijd voor elkaar! Dat is waar we het voor doen.

Maken jullie, samen met ons, weer nieuwe herinneringen in 2024??

De koffie staat altijd klaar en wij zijn in voor gezelligheid.
2 maanden geleden

Namens het hele team van het Merwedehuis wensen wij jullie een fijne dagen met elkaar!!

Wij hebben van de week genoten van het kerstdiner met onze verwanten.
Het was een waardevolle, gezellige en sfeervolle avond.
We hebben zo genoten van elkaar dat er bijna geen foto's zijn gemaakt. We moeten het dus doen met de verhalen!
... Meer tonenMinder tonen

Namens het hele team van het Merwedehuis wensen wij jullie een fijne dagen met elkaar!!

Wij hebben van de week genoten van het kerstdiner met onze verwanten.
Het was een waardevolle, gezellige en sfeervolle avond.
We hebben zo genoten van elkaar dat er bijna geen fotos zijn gemaakt. We moeten het dus doen met de verhalen!