Het Venenhuis in Deventer is een kleinschalige en betaalbare woonzorglocatie voor mensen met dementie

Fijn wonen met dementie

Het Venenhuis in Deventer biedt een warm, betaalbaar thuis aan mensen met een vorm van dementie. Zoals de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld, of vasculaire dementie. Zij zijn in onze kleinschalige woonzorglocatie voor maximaal 22 bewoners 24/7 verzekerd van echt persoonlijke zorg. Maar alleen als het nodig is: eigen regie vinden wij erg belangrijk. We hebben een eigen kok die dagelijks vers kookt én een grote tuin. Bij ons geldt: alles mag, niets moet. Wonen in Het Venenhuis is daarmee net even anders dan in een regulier verzorgingshuis. Én betaalbaar voor iedereen!

Onze woonzorglocatie

24/7 zorg
Kleinschalig
Betaalbaar
Eigen meubels
Eigen kok
Activiteiten
Grote tuin
Open poort

Onze dementiezorg in Deventer

Ons professionele team zorgmedewerkers biedt 24 uur per dag ondersteuning aan de ongeveer 20 bewoners van Het Venenhuis. Op een manier die bij elke individuele bewoner past. Doordat wij bewoners kennen, zien en horen weten we waar zij behoefte aan hebben. Maar in ons particuliere verzorgingshuis laten we bewoners vooral hun eigen keuzes maken. Eigen regie vinden wij namelijk erg belangrijk. Daarom gaan bewoners bij ons naar bed wanneer zij dat zelf willen. En als een bewoner zich in de ochtend nog prima redt, waarom zouden wij daar dan bij helpen? Maar we zijn er wél, voor als het nodig is. Ook als de zorgzwaarte verandert. Een behandelaar van onze vakgroep Advies, Behandeling en Begeleiding ondersteunt bij complexe, ouderengeneeskundige zorgvragen.

Met een uitgebreid activiteitenprogramma en dagelijkse bezigheden zorgen we voor ritme en structuur. De kok helpen met het bereiden van de verse maaltijd, afwassen, de planten water geven, een wasje opvouwen of in de tuin aan de slag? Alles mag, niets moet. Dus als iemand liever in zijn eigen studio blijft om een puzzel te maken, is dat ook geen probleem. Ons hek heeft een open poort. Het staat bewoners dus vrij om zelfstandig op pad te gaan, zolang dit nog veilig kan. Om even een boodschap te halen of een bezoek te brengen aan de kapper, bijvoorbeeld. Bij ons leven en wonen bewoners zoveel mogelijk zoals zij zelf willen en gewend zijn. Dat betekent ook dat wij geen bezoektijden hebben: familieleden en andere leden zijn altijd welkom.

Edith Bouw

Locatiemanager

Het Venenhuis

Een rondleiding in een huis van Dagelijks Leven

Hoe ziet Het Venenhuis eruit?

Hoe een studio in Het Venenhuis eruitziet? Dat verschilt nogal! Elke bewoner richt zijn of haar studio in met vertrouwde meubels en spullen van thuis. Zo wordt het echt een eigen plek. Elke studio heeft een badkamer en een keukenblokje. Bewoners kunnen samenkomen in onze twee huiselijk ingerichte huiskamers. In de activiteitenruimte is altijd wat te beleven en bij mooi weer is het genieten in onze ruime tuin met voldoende schaduw- en zitplekjes. Zou u graag zelf een kijkje bij ons in huis nemen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor een rondleiding te bespreken.

 

Wat moet ik regelen?

Om in Het Venenhuis te kunnen wonen moet er sprake zijn van de diagnose dementie én een Wlz-indicatie met zorgprofiel VV05/ZZP5 (beschermd wonen met intensieve dementiezorg). Bij uitzondering en in overleg kunt u ook met een ander zorgprofiel verhuizen naar onze zorglocatie. Hoe dat precies zit en wat u verder nog moet regelen? Deze informatie vindt u in ons uitgebreide stappenplan. Hieronder leest u de stappen, klik hier voor het uitgebreide stappenplan.

Stap 1: Diagnose dementie
Stap 2: Vraag een Wlz-indicatie aan
Stap 3: Vraag een besluit over opnamestatus aan
Stap 4: Bekijk of Dagelijks Leven bij u/uw verwant past
Stap 5: Bereken de kosten
Stap 6: Bepaal uw voorkeursaanbieder en uw urgentie
Stap 7: Schrijf u in

Naar het uitgebreide stappenplan

Wat kost het?

Wonen bij Dagelijks Leven is betaalbaar, ook met alleen een AOW als inkomen. De kosten van zorg en wonen worden apart berekend.

 • Woonkosten
  De woonkosten betaalt u aan Dagelijks Leven. Iedere bewoner huurt een studio met badkamer en keukenblokje. Dit jaar zijn de woonkosten voor een studio van maximaal 30 m2 € 852,88 per vier weken. Dit bedrag kan enigszins wijzigen. De servicekosten zijn in dit bedrag al meegeteld, zoals energiekosten, onderhoud en het verzorgen van de was. Meer informatie over onze tarieven leest u op onze kostenpagina.
 • Zorgkosten
  Onze zorg wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg(Wlz) op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT). Dagelijks Leven heeft hiervoor een contract met het zorgkantoor. Hiervoor heeft u een zorgindicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Lees hier hoe u een Wlz-indicatie aanvraagt .

U betaalt voor de zorg alleen een eigen bijdrage aan hetCAK . Bij Dagelijks Leven is dit altijd de lage eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke situatie, inkomen en vermogen. Meer informatie over de zorgkosten leest u op onze kostenpagina.

Naar de kostenpagina

De wachttijd

Hoe lang het duurt voordat er een studio vrijkomt? Dat is soms moeilijk te zeggen. De wachttijd is afhankelijk van het aantal wachtenden op de wachtlijst. Wij kunnen op basis van de wachtlijst slechts een inschatting maken van de wachttijd.

Op onze pagina over onze wachtlijst vindt u onze actuele wachtlijst. Op de wachtlijst vindt u ook het aantal wachtenden voor Het Venenhuis. Verder staat op de pagina een uitgebreide uitleg over hoe de wachtlijst werkt. We leggen uit wat de verschillende wachtstatussen betekenen. Ook leest u welke invloed deze status heeft op hoe snel u terechtkunt in Het Venenhuis.

Naar de informatiepagina

 

Inschrijven voor Het Venenhuis

Inschrijven bij Dagelijks Leven kan op drie manieren:

 1. via het online inschrijfformulier. Deze vindt u hier.
 2. via een invulbaar PDF-document. Om dit document te ontvangen, vraagt u een informatiepakket over het huis van uw voorkeur aan via deze pagina. U ontvangt de PDF dan per mail. Na het invullen kunt u de PDF naar ons mailen of printen en per post versturen. Op het document staat waar u dit naartoe stuurt.
 3. via een papieren inschrijfformulier. Neem contact op met onze zorgadministratie (per mail of telefoon); wij sturen u graag een papieren inschrijfformulier toe. U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.

Plattegrond van Het Venenhuis

Hieronder vindt u de plattegronden van ons huis. Klik op de afbeelding om deze te vergroten in een nieuw venster.

Begane grond

De plattegrond van de begane grond van Het Venenhuis in Deventer voor mensen met dementie

Eerste verdieping

De plattegrond van de eerste verdieping van Het Venenhuis in Deventer voor mensen met dementie

 

De rol van de mantelzorger

Bent u mantelzorger van iemand die in Het Venenhuis komt wonen? Dan blijft u een grote rol spelen in het leven van de bewoner. Én in de zorg voor de bewoner. Omdat onze zorg wordt vergoed uit het volledig pakket thuis (vpt) bieden wij in Het Venenhuis een vorm van thuiszorg. Dat is anders dan de zorg in een regulier verzorgingshuis. Het betekent dat de bewoner en zijn of haar mantelzorgers verantwoordelijk blijven voor bijvoorbeeld het vervoer naar een afspraak bij een zorgverlener buiten de deur. Ook het aanvragen van benodigde zorg-hulpmiddelen is een taak voor de mantelzorger, net zoals dat in de thuissituatie het geval is.

Tijdens een kennismakingsgesprek vertellen we hier graag meer over.

Het Venenhuis heeft geen speciale echtparenstudio. Om samen bij ons te komen wonen, is het noodzakelijk dat beide partners de diagnose dementie en een Wlz-indicatie hebben. In dat geval zouden er twee losse studio’s gehuurd moeten worden.

Voor meer informatie over het aanvragen van een Wlz-indicatie vindt u in ons stappenplan.

Informatie over het huis

Het Venenhuis in Deventer staat in een echte volksbuurt. In het buurtcentrum wordt geregeld iets met zang en dans georganiseerd, waar de bewoners altijd van harte welkom zijn. Naast Het Venenhuis staat een kinderdagverblijf waarmee wordt samengewerkt. De kinderen komen op bezoek bij de bewoners en andersom.

In de nabijheid van Het Venenhuis is een winkelcentrum en op loopafstand het centrum van Deventer. Er wordt regelmatig met bewoners gewandeld. Vaak wordt in de richting van het centrum gelopen waar dan een kopje koffie wordt gedronken, met gebakje, bij La Place. Ook gaan bewoners elke maand naar de markt. Tegenover Het Venenhuis ligt een sportveldje. De bewoners gaan zelf twee keer in de week bewegen en worden dan opgehaald door verenging Blijf Actief bij de Sportvereniging (BAS).

In Het Venenhuis worden vele gezellige activiteiten georganiseerd, zoals een huifkartocht, barbecue met familie en naasten, busritje door de omgeving en livemuziek in de huiskamer of de tuin.

Veelgestelde vragen

 • Wat moet ik regelen om te wonen in Het Venenhuis?

  Wat moet ik regelen?

  Om in Het Venenhuis te kunnen wonen moet er sprake zijn van de diagnose dementie én een Wlz-indicatie met zorgprofiel VV05/ZZP5 (beschermd wonen met intensieve dementiezorg). Bij uitzondering en in overleg kunt u ook met een ander zorgprofiel verhuizen naar onze zorglocatie. Hoe dat precies zit en wat u verder nog moet regelen? Deze informatie vindt u in ons uitgebreide stappenplan. Hieronder leest u de stappen, klik hier voor het uitgebreide stappenplan.

  Stap 1: Diagnose dementie
  Stap 2: Vraag een Wlz-indicatie aan
  Stap 3: Vraag een besluit over opnamestatus aan
  Stap 4: Bekijk of Dagelijks Leven bij u/uw verwant past
  Stap 5: Bereken de kosten
  Stap 6: Bepaal uw voorkeursaanbieder en uw urgentie
  Stap 7: Schrijf u in

  Naar het uitgebreide stappenplan
 • Wat kost wonen in Het Venenhuis?

  Wat kost het?

  Wonen bij Dagelijks Leven is betaalbaar, ook met alleen een AOW als inkomen. De kosten van zorg en wonen worden apart berekend.

  • Woonkosten
   De woonkosten betaalt u aan Dagelijks Leven. Iedere bewoner huurt een studio met badkamer en keukenblokje. Dit jaar zijn de woonkosten voor een studio van maximaal 30 m2 € 852,88 per vier weken. Dit bedrag kan enigszins wijzigen. De servicekosten zijn in dit bedrag al meegeteld, zoals energiekosten, onderhoud en het verzorgen van de was. Meer informatie over onze tarieven leest u op onze kostenpagina.
  • Zorgkosten
   Onze zorg wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg(Wlz) op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT). Dagelijks Leven heeft hiervoor een contract met het zorgkantoor. Hiervoor heeft u een zorgindicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Lees hier hoe u een Wlz-indicatie aanvraagt .

  U betaalt voor de zorg alleen een eigen bijdrage aan hetCAK . Bij Dagelijks Leven is dit altijd de lage eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke situatie, inkomen en vermogen. Meer informatie over de zorgkosten leest u op onze kostenpagina.

  Naar de kostenpagina
 • Hoe snel kan ik of mijn verwant terecht?

  De wachttijd

  Hoe lang het duurt voordat er een studio vrijkomt? Dat is soms moeilijk te zeggen. De wachttijd is afhankelijk van het aantal wachtenden op de wachtlijst. Wij kunnen op basis van de wachtlijst slechts een inschatting maken van de wachttijd.

  Op onze pagina over onze wachtlijst vindt u onze actuele wachtlijst. Op de wachtlijst vindt u ook het aantal wachtenden voor Het Venenhuis. Verder staat op de pagina een uitgebreide uitleg over hoe de wachtlijst werkt. We leggen uit wat de verschillende wachtstatussen betekenen. Ook leest u welke invloed deze status heeft op hoe snel u terechtkunt in Het Venenhuis.

  Naar de informatiepagina

   

 • Hoe schrijf ik mijzelf of mijn verwant in?

  Inschrijven voor Het Venenhuis

  Inschrijven bij Dagelijks Leven kan op drie manieren:

  1. via het online inschrijfformulier. Deze vindt u hier.
  2. via een invulbaar PDF-document. Om dit document te ontvangen, vraagt u een informatiepakket over het huis van uw voorkeur aan via deze pagina. U ontvangt de PDF dan per mail. Na het invullen kunt u de PDF naar ons mailen of printen en per post versturen. Op het document staat waar u dit naartoe stuurt.
  3. via een papieren inschrijfformulier. Neem contact op met onze zorgadministratie (per mail of telefoon); wij sturen u graag een papieren inschrijfformulier toe. U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina.
 • Is er een plattegrond van het huis?

  Plattegrond van Het Venenhuis

  Hieronder vindt u de plattegronden van ons huis. Klik op de afbeelding om deze te vergroten in een nieuw venster.

  Begane grond

  De plattegrond van de begane grond van Het Venenhuis in Deventer voor mensen met dementie

  Eerste verdieping

  De plattegrond van de eerste verdieping van Het Venenhuis in Deventer voor mensen met dementie

   

 • Wat is de rol van de mantelzorger?

  De rol van de mantelzorger

  Bent u mantelzorger van iemand die in Het Venenhuis komt wonen? Dan blijft u een grote rol spelen in het leven van de bewoner. Én in de zorg voor de bewoner. Omdat onze zorg wordt vergoed uit het volledig pakket thuis (vpt) bieden wij in Het Venenhuis een vorm van thuiszorg. Dat is anders dan de zorg in een regulier verzorgingshuis. Het betekent dat de bewoner en zijn of haar mantelzorgers verantwoordelijk blijven voor bijvoorbeeld het vervoer naar een afspraak bij een zorgverlener buiten de deur. Ook het aanvragen van benodigde zorg-hulpmiddelen is een taak voor de mantelzorger, net zoals dat in de thuissituatie het geval is.

  Tijdens een kennismakingsgesprek vertellen we hier graag meer over.

 • Kan ik samenwonen met mijn partner in Het Venenhuis?

  Het Venenhuis heeft geen speciale echtparenstudio. Om samen bij ons te komen wonen, is het noodzakelijk dat beide partners de diagnose dementie en een Wlz-indicatie hebben. In dat geval zouden er twee losse studio’s gehuurd moeten worden.

  Voor meer informatie over het aanvragen van een Wlz-indicatie vindt u in ons stappenplan.

 • Is er nog meer informatie over het huis?

  Informatie over het huis

  Het Venenhuis in Deventer staat in een echte volksbuurt. In het buurtcentrum wordt geregeld iets met zang en dans georganiseerd, waar de bewoners altijd van harte welkom zijn. Naast Het Venenhuis staat een kinderdagverblijf waarmee wordt samengewerkt. De kinderen komen op bezoek bij de bewoners en andersom.

  In de nabijheid van Het Venenhuis is een winkelcentrum en op loopafstand het centrum van Deventer. Er wordt regelmatig met bewoners gewandeld. Vaak wordt in de richting van het centrum gelopen waar dan een kopje koffie wordt gedronken, met gebakje, bij La Place. Ook gaan bewoners elke maand naar de markt. Tegenover Het Venenhuis ligt een sportveldje. De bewoners gaan zelf twee keer in de week bewegen en worden dan opgehaald door verenging Blijf Actief bij de Sportvereniging (BAS).

  In Het Venenhuis worden vele gezellige activiteiten georganiseerd, zoals een huifkartocht, barbecue met familie en naasten, busritje door de omgeving en livemuziek in de huiskamer of de tuin.

Ervaringen van verwanten

In korte tijd een écht ‘thuis’

Ze zijn meelevend, behulpzaam, zorgzaam en heel klantgericht. In hele korte tijd hebben ze mijn moeder een echt “thuis” gegeven. De familie wordt betrokken bij het zorgplan. De bewoners worden verwend met lekkere hapjes en drankjes en er worden regelmatig hele leuke activiteiten met hen gedaan. Als ik deze zorg nodig zou hebben, zou ik daar graag willen wonen.

Durven realistisch te zijn

Warme zorg, luisteren goed, open houding, durven ook realistisch te zijn, grenzen te benoemen.

Hartelijk en hartverwarmend

Moeder woont 2,5 jaar bij Het Venenhuis. Ik vind de zorg en aandacht goed. Hartelijk en hartverwarmend. Open oor en oog voor het realiseren van goede zorg en aandacht. Voor de bewoner en voor de familie. Groot compliment zoals het team de corona impact weet te hanteren. Zorgvuldig, alert, innovatief en creatief. Sterk team. Realistisch en helder.