Dementerenden? Nee, mensen met dementie!

Waarom zeggen we niet dementerenden?

We zien het regelmatig voorbijkomen in zowel gesproken als geschreven taal: “mijn moeder is dementerend”, “hoe ga je om met dementerenden”, “word ik dement” of “activiteiten voor demente ouderen”. Liever niet, denken we dan. Maar waarom niet? Omdat dat het niet zo respectvol is om mensen met dementie op deze manier aan te spreken. Zeg jij dementerende of demente? Dan lijkt het net of iemand niets meer is dan de ziekte die hij of zij heeft. Maar met de diagnose verdwijnt de mens niet. De vader of moeder, grootouder, vriend, elektricien in hart en nieren of bijvoorbeeld echte Rolling Stones-fan. Mensen met dementie zijn mensen met familie, vrienden, hobby’s en ja, ook de ziekte dementie.

Bij andere ziektes doen we het ook niet

Denk er maar eens goed over na: als mensen aan een ziekte als een vorm van kanker, multiple sclerose of parkinson lijden spreken wij hen toch ook niet aan met een woord dat is afgeleid van de ziekte? MS’er of parkinsonde? Nooit van gehoord. In het geval van kanker ontstaan er zelfs hele nare scheldwoorden wanneer je voorbeelden probeert te bedenken. Waarom zouden we mensen met dementie dan wél dementerenden of dementen noemen?

Liever mensen met dementie

Het is belangrijk om mensen die aan deze ziekte lijden te laten merken dat ze er mogen zijn, dat ze ertoe doen. Dat begint met communicatie. Woorden als ‘dementerend’ klinken negatief en doen vermoeden dat iemand niet meer goed mee kan doen aan het dagelijks leven. Dat er niets rest dan wegkwijnen in een stoel of bed. Natuurlijk tast dementie de hersenen aan, maar dat betekent niet dat iemand niets meer kan, wil of weet. Hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The schreef over dit onderwerp een mooi gastblog voor ons.

Dementiezorg bij Dagelijks Leven

Bij Dagelijks Leven doen we er daarom alles aan om bewoners te laten merken dat zij ertoe doen. We laten hen hun eigen keuzes maken en het leven leiden zoals zij dat zelf willen en gewend zijn. We bieden hen ritme, structuur en een zinvolle invulling van de dag, maar laten de regie zoveel mogelijk bij de bewoner zelf. Als zij dat leuk vinden, kunnen ze altijd de kok een handje helpen bij het bereiden van de dagelijkse, verse maaltijd of een huishoudelijk klusje oppakken als de was vouwen of afwassen. Daarnaast zorgen activiteitenbegeleiders ‘s ochtends en ‘s middags voor leuke activiteiten.

Meer informatie