De zorg bij Dagelijks Leven is gewoon als thuis, ook bij Het Boomgaardhuis in Geldermalsen voor mensen met dementie
Deel op:

Het Boomgaardhuis in Geldermalsen wordt écht van de bewoners

Aan de Frederik Hendrikstraat in Geldermalsen verloopt de bouw van Het Boomgaardhuis voorspoedig. In deze nieuwe kleinschalige locatie van zorgorganisatie Dagelijks Leven, waar nu nog enkele studio’s beschikbaar zijn, wordt binnenkort gespecialiseerde en persoonlijke 24-uurszorg geboden aan mensen met dementie. De 21 toekomstige bewoners worden zoveel mogelijk gestimuleerd door te leven zoals zij dat gewend zijn. Gewoon, als thuis.

“Eigen regie en samenredzaamheid vinden we naast persoonsgerichte zorg erg belangrijk”,  zegt Stephanie Grisèl, die als locatiemanager verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken in Het Boomgaardhuis. “Naast dat we bewoners uitnodigen om mee te helpen in de tuin of in het huishouden, zorgen activiteitenbegeleiders voor een zinvolle invulling van de dag. Willen bewoners samen met de kok, die dagelijks de verse maaltijd verzorgt,  de aardappels schillen of boontjes doppen? Graag! Een keertje helpen met de was of in de tuin? Tuurlijk! Maar ook als iemand juist een keer helemaal geen zin heeft om ergens aan mee te doen, is dat geen probleem.”

Met een professioneel team van verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden en gastvrouwen wordt gespecialiseerde 24-uurszorg op maat geboden. “Het sámen creëren van geluksmomentjes is hierin onmisbaar”, vervolgt Grisèl. “Waarbij de bewoner zoveel als mogelijk zelf de regie voert en wij familie en naasten uitnodigen om actief betrokken te blijven bij het leven van hun geliefde. Zij kunnen, net zoals men gewend was in de thuissituatie, ook hun steentje blijven bijdragen.”

Te gast bij bewoners

De visie van Dagelijks Leven, waarbij de bewoner écht het uitgangspunt is en er in mogelijkheden in plaats van beperkingen wordt gedacht, is belangrijk voor Grisèl. “Dit zijn voor mij vanzelfsprekendheden. Als iemand zegt dat iets niet kan, denk ik: misschien niet op die manier, maar wat als we het nou eens op deze manier proberen? Ook het uitgangspunt dat we als zorgprofessionals onze bewoners écht willen leren kennen en bij hen te gast zijn vind ik enorm belangrijk. Het is hún leven en hún huis. Een huis waarin er niet alleen aandacht is voor de lichamelijke zorg, maar ook voor welzijn en levensgeluk.”

De bewoners kunnen hun ruime studio, voorzien van keukenblok en badkamer, inrichten met eigen spullen. Er is ook een studio voor een echtpaar. De twee knus ingerichte gezamenlijke woonkamers zijn er onder andere voor om familie en vrienden te ontvangen, koffie te drinken, te eten, een spelletje te spelen, televisie te kijken of gewoon een praatje te maken. Verder is er een ruimte speciaal ingericht voor de wat grotere activiteiten en een royale tuin.

Betaalbaar voor iedereen

Een spiksplinternieuwe, kleinschalige woonzorglocatie met grote tuin, waar gespecialiseerde en persoonlijke dementiezorg wordt geboden, een eigen kok en activiteitenbegeleiders; het is een uitgebreid pakket. Toch is wonen bij Het Boomgaardhuis betaalbaar voor iedereen, wil Grisèl benadrukken. “Ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft.”

Het Boomgaardhuis opent eind september haar deuren. Er zijn nog enkele studio’s beschikbaar. Meer weten over wonen in Het Boomgaardhuis? Kijk op hetboomgaardhuis.nl of neem contact op met Stephanie Grisèl via s.grisel@dagelijks-leven.nl.

Bron: de Gelderlander