Een huisarts die aangesloten is bij Dagelijks Leven neemt een bewoner bij de arm.

Informatie voor de huisarts

Over Dagelijks Leven

Dagelijks Leven biedt door heel Nederland kleinschalige en betaalbare woonzorg voor mensen met dementie. De maximaal 22 bewoners van elk huis wonen en leven zoveel mogelijk zoals zij dat zelf willen en gewend zijn. Het team biedt waar nodig ondersteuning en structuur, maar de bewoner houdt de regie. Lekker lang uitslapen of vroeg uit de veren? De keuze is aan de bewoner. De kok helpen met het schillen van de aardappels? Graag! Geen zin in een activiteit? Ook geen probleem. Alles mag, niets moet.

Meer informatie

Eigen huisarts, met ondersteuning van vakgroep

Voor de bewoner blijft de huisarts, net als in de thuissituatie, primair verantwoordelijk voor de medische behandeling. Voor sommige bewoners geldt dat zij een zorgvraag hebben die (deels) niet aansluit bij de reguliere huisartsgeneeskundige zorg, of dat zij baat hebben bij eenintegrale, multidisciplinaire behandeling . De specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, physician assistants en psychologen van onze vakgroep Advies, Behandeling en Begeleiding ondersteunen wanneer dit nodig en gewenst is. Aan elk van onze 102 kleinschalige woonzorglocaties voor mensen met dementie is een vaste medisch behandelaar verbonden.

Vakgroep Advies, Behandeling en Begeleiding

Team op locatie

Het zorgteam bestaat uit verpleegkundigen, gespecialiseerd verzorgenden psychogeriatrie (GVP), verzorgenden IG en helpenden (plus). Verder werken er op elke woonzorglocatie onder meer een activiteitenbegeleider, een gastvrouw/-heer, een kok, die dagelijks samen met de bewoners zorgt voor de verse maaltijd, en een eindverantwoordelijke locatiemanager.

De vakgroep van Dagelijks Leven ondersteunt zowel het zorgteam als de huisarts bij complexe ouderengeneeskundige zorg.

Ons zorgteam

'Ik voel me als huisarts goed ondersteund'

“Ik heb ongeveer 80% van de bewoners van Het Stevenfennehuis als patiënt in mijn praktijk. Hierdoor is er een intensieve samenwerking met de zorg en ontstaan er korte lijntjes. Ik kan altijd bellen als ik iets wil weten en vice versa. Dit werkt erg prettig. Er is voor mij als huisarts altijd een aanspreekpunt waar ik met mijn vragen terecht kan. Ik voel me goed ondersteund en merk ik dat de zorg die geleverd wordt van goede kwaliteit is. De bewoners krijgen mijns inziens goede zorg en de zorgmedewerkers kennen de bewoners door en door, waardoor veranderingen bij bewoners snel opvallen.”

  • Hermine Knaap, huisarts bij Het Stevenfennehuis in Enschede

Onze in- en exclusiecriteria

Download de PDF

Onze in- en exclusiecriteria

Dagelijks Leven vindt dat goede zorg in een mooie woon- en leefomgeving betaalbaar moet zijn voor iedereen, ook voor mensen met alleen een AOW als inkomen. Wij verwelkomen iedereen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies met een indicatie voor zorgprofiel VV05 of hoger (als voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden).

Dit is Dagelijks Leven

Altijd in de buurt

Met ruim 102 woonzorglocaties voor mensen met dementie door heel Nederland is er altijd een huis van Dagelijks Leven bij u in de buurt!

Betaalbare zorg

Het verschil met andere particuliere woonvormen voor mensen met dementie? Wonen bij Dagelijks Leven is betaalbaar, ook met alleen AOW als inkomen.

Eigen kok

In elk huis werkt een kok die dagelijks zorgt voor een verse maaltijd. Bewoners die dat leuk vinden, mogen altijd helpen.

Ruime tuin

In onze ruime, dementievriendelijke tuin kunnen bewoners naar hartenlust wandelen, spellen doen of gewoon lekker een kopje koffie drinken.

Altijd wat te doen

Onze gediplomeerde activiteitenbegeleiders zorgen voor een zinvolle invulling van de dag met zowel groeps- als individuele activiteiten.

Eigen vakgroep

Bij complexe ouderengeneeskundige zorgvragen bieden de specialisten van onze vakgroep Advies, Behandeling en Begeleiding ondersteuning.

Samenwerken met de vakgroep

Voor elke locatie zoeken wij een huisarts of huisartsenpraktijk in de buurt waarmee wij nauw samenwerken. Elke locatie heeft een vaste specialist ouderengeneeskunde, een zelfstandig werkend verpleegkundig specialist of physician assistant die op kan treden als regie- of medebehandelaar. De betreffende behandelaar van de vakgroep bezoekt de locatie regelmatig. De behandelaren zijn daarnaast ook beschikbaar voor telefonisch overleg en tussentijdse bezoeken.

Onze vakgroep

'De verantwoordelijkheidsverdeling is heel duidelijk'

“De behandelaar van Dagelijks Leven behandelt de gedragsproblematiek die dementie kan veroorzaken. Als huisarts ben ik verantwoordelijk voor de somatische klachten. Die verdeling is heel duidelijk. Aan de bewoners zie ik dat zij het goed naar hun zin hebben. Ik zie best vaak patiënten die nog zelfstandig thuis wonen en die ik echt wel een plekje bij Dagelijks Leven zou gunnen.”

  • Kirsten Lasage is de huisarts van 11 bewoners van Het Gofferthuis in Nijmegen

Verantwoordelijkheidsverdeling

De rol van de regiebehandelaar bij de inzet van multidisciplinaire zorg (volgens standaarden) onderscheiden we van generalistische (monodisciplinaire) inzet op verzoek van de huisarts. De behandelaar en de huisarts spreken een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling af. Zowel de huisarts als de behandelaar van de vakgroep is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen handelen.

Avond, nacht en weekend (ANW)

Tijdens ANW-uren kan de dienstdoende arts telefonisch een beroep doen op de vakgroep van Dagelijks Leven. Locaties kunnen gebruikmaken van een telefonische triage/adviesdienst.

Ontdek de blogs van onze behandelaren

Pagina Links

Neem een kijkje in een van onze huizen voor mensen met dementie

Heeft u vragen over samenwerken met Dagelijks Leven? Neem contact met ons op of klik hier voor onze folder met informatie voor huisartsen.