Een medewerkster van Dagelijks Leven te midden van twee bewoonsters. Ze slaan de armen om elkaar heen en lachen vrolijk in de camera. Foto ter illustratie bij de pagina over de geschiedenis van Dagelijks Leven.

Geschiedenis

Hoe het begon

Alle mensen die te maken krijgen met dementie zouden een keuze moeten hebben in waar zij gaan wonen wanneer het thuis niet meer gaat. Deze overtuiging bracht een groep pioniers ertoe een nieuwe woonvorm voor deze doelgroep op te zetten. Op dat moment was de keuze voor deze doelgroep beperkt. Of een regulier verpleeghuis, of een particuliere, maar dure woonzorglocatie.

Het concept

Een kleinschalige woonvorm voor maximaal 22 bewoners, maar dan betaalbaar, ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft. Dat moest het worden. Een huis dat zoveel mogelijk een echt thuis is. Een plek waar de bewoners zich gehoord en gezien voelen en weten dat ze ertoe doen. Midden in de wijk, als onderdeel van de buurt en de maatschappij, en met een grote rol voor familieleden en andere naasten.

Het team

Het team van deze nieuwe woonvorm zou op een andere manier gaan werken. Écht samenwerken, met zo min mogelijk hiërarchie. Naast zorgprofessionals ging in elk team ook een kok aan de slag. Omdat het eten gewoon goed moest zijn. Vanwege de nadruk op het welzijn van de bewoners werd er aan elk team ook minimaal één activiteitenbegeleider toegevoegd, die zoveel mogelijk verbinding met verwanten en de buurt zou zoeken.

Meer weten over ons team? Lees hier verder.

Het Oosterhuis 

Een echt thuis

Tijdens de vormgeving van het concept is over elk detail nagedacht. Elk huis is een echt uniek thuis, maar de woonzorglocaties zijn tegelijkertijd toch ook allemaal op dezelfde manier gebouwd en gestoffeerd, om de kosten laag te houden. De kenmerken? Huiselijk en sfeervol ingerichte gemeenschappelijke ruimtes, zoals de twee woonkamers en de activiteitenruimte. Een ruime tuin rondom het huis, zodat bewoners zonder zorgen een rondje kunnen wandelen. Een open poort. Maar voor elke bewoner wel een eigen studio, ingericht naar wens met spullen van thuis. Eenentwintig keer een thuis, met één gezamenlijk dak eroverheen.

Groei

Begin 2015 opende het eerste huis van Dagelijks Leven de deuren in het Overijsselse Hengelo. Na Het Wilderinkhuis volgden in dat eerste jaar nog zes locaties, door heel Nederland. In 2016 openden nog eens elf woonzorglocaties en sindsdien groeit Dagelijks Leven onverminderd door. Zo krijgen steeds meer mensen in Nederland, die te maken krijgen met dementie, de kans om kleinschalig en betaalbaar te wonen met persoonlijke zorg.

Op dit moment heeft Dagelijks Leven 100 woonzorglocaties door heel Nederland. Ontdek hier al onze huizen.

De visie van Dagelijks Leven

Beste zorgorganisatie

De kwaliteit van de zorg is tijdens de groei altijd gewaarborgd. En dat weten de bewoners en hun verwanten te waarderen. Dat blijkt onder meer uit reviews en cijfers op het onafhankelijke platform ZorgkaartNederland. Dagelijks Leven wist meerdere jaren op rij een plek te bemachtigen in de ZorgkaartNederland Top 10 en blijft onverminderd hooggewaardeerd met gemiddeld een 9,2 uit meer dan 1000 waarderingen.

Toekomst

Onze visie ‘Ken mij, Zie mij, Hoor mij, Laat mij’ benadrukt meer dan ooit wat Dagelijks Leven heeft betekend, nu betekent en zal blijven betekenen. Ontdek hier meer over onze missie, visie en kernwaarden.

Onze zorg

Wilt u meer weten over Dagelijks Leven en onze zorg? Bel dan geheel vrijblijvend onze zorgadministratie via 055-576 66 76 of stuur een mail naar zorg@dagelijks-leven.nl. Wij beantwoorden graag uw vragen. Benieuwd naar woonzorglocaties van Dagelijks Leven bij u in de buurt? Ga naar onze huizenpagina en ontdek al onze huizen.

Bekijk de huizen