Bewoners van Het Beemdhuis openen samen met wethouder Boaz Adank van de gemeente Breda het Terug-naar-huis-pad voor mensen met dementie.
Deel op:

Het Beemdhuis Breda opent ‘Terug naar huis’-pad voor mensen met dementie

Een pad met vergeet-mij-nietjes, dat mensen met dementie laat zien waar ze heen moeten lopen. Dat is het ‘Terug naar Huis’-pad, dat de bewoners van Het Beemdhuis woensdagochtend samen met wethouder Boasz Adank van gemeente Breda openden. Het gezamenlijke initiatief zorgt ervoor dat de bewoners van de kleinschalige woonzorglocatie vanaf nu heel makkelijk de weg naar het winkelcentrum vinden. Én weer terug.

De bewoners van Het Beemdhuis glazuurden zelf de vergeet-mij-nietjes op de tegels voor het pad, samen met buurtbewoners en kunstenares Iris Stolk van Atelier Breda. Het pad is woensdagochtend feestelijk geopend. Omroep Brabant was ook aanwezig en volgde voor de gelegenheid Dinie en Ineke, die de eer hadden om de weg naar het winkelcentrum als eerste af te leggen. “Ik moest even goed kijken, maar ik vind het niet moeilijk”, zegt Dinie. “Het is leuk.”

‘Vrijheid moet je niet verliezen omdat je je geheugen kwijt bent’

Activiteitenbegeleidster Astrid Nooij, die op het idee kwam, vertelt aan de verslaggever: “Het Terug naar Huis-pad is belangrijk omdat onze bewoners duidelijkheid en houvast nodig hebben. De tegels met de bloemetjes zijn eenvoudig en herkenbaar. Ze kunnen de route volgen en dat betekent voor de bewoners vooral meer vrijheid. Dat is iets heel moois, want vrijheid moet je niet verliezen omdat je je geheugen kwijt bent.”

Bekijk hier de reportage.

Bewoners van Het Beemdhuis openen samen met wethouder Boaz Adank van de gemeente Breda het Terug-naar-huis-pad voor mensen met dementie.