Deel op:

Zorgorganisatie opent meerdere locaties vanwege stijgende vraag naar intensieve dementiezorg

Bron: Artikel in De Limburger van 30 maart 2021

Binnen nu en twintig jaar is er een groot aantal nieuwe woonzorglocaties nodig door de sterke vergrijzing en de stijgende vraag naar verpleegzorg. In Limburg gaat het om een groei van bijna 100.000 ouderen. Met name de vraag naar intensieve dementiezorg stijgt fors. Woonzorgorganisatie Dagelijks Leven opent daarom voor de zomer haar zesde en zevende locatie voor mensen met dementie in Limburg.

 

Het aantal mensen dat aangewezen is op langdurige zorg groeit de komende jaren. In het noorden en midden van Limburg stijgt dat aantal de komende twintig jaar met bijna 4400. In Zuid-Limburg stijgt dit aantal zelfs met 5500. In heel Limburg – waar het aantal tachtigplussers de komende twee decennia verdubbelt – stijgt met name de vraag naar intensieve dementiezorg fors, bevestigen Caro Verlaan, manager langdurige zorg van CZ en Marieke Braks, directeur Langdurige Zorg bij VGZ*.

Dagelijks Leven
Met de opening van Het Rooyhuis in Venray en Het Mijnwerkershuis in Kerkrade deze zomer beschikt Dagelijks Leven over in totaal zeven kleinschalige woonzorglocaties in heel Limburg, waar het dagelijks leven en de regionale binding centraal staan. Ook zijn er nog meerdere locaties in aanbouw. “Dat we meerdere woonzorglocatie openen deze zomer in Limburg vinden we geweldig”, vertelt opstartmanager Mario Goertz. “Zowel voor Het Rooyhuis en Het Mijnwerkershuis zijn alle voorzieningen zoals een supermarkt, kapper en huisarts dichtbij en beide huizen liggen midden in een gezellige buurt. Wij streven ernaar om de bewoners zoveel mogelijk deel uit te laten maken van de wijk. Dat kan op beide locaties perfect! En er zijn nog studio’s beschikbaar.”

Zorgorganisatie opent meerdere locaties vanwege stijgende vraag naar intensieve dementiezorg
Foto: Dagelijks Leven 

Wonen in een van de huizen van Dagelijks Leven is wonen zoals thuis, waarbij vrijheid en eigen regie centraal staan. “Bewoners kiezen zelf hoe laat ze opstaan en gaan slapen. Ze bepalen zelf hoeveel eten ze opscheppen en of ze meedoen aan activiteiten. Helpen in het huis met tuinieren, afwassen of schoonmaken? Ook daar zijn bewoners volledig vrij in. Wij stimuleren onze bewoners deel te nemen, maar verplichten niets. Alles mag, niets moet”, aldus Goertz.

Mensen kunnen zich via de website van Dagelijks Leven of via hun casemanager inschrijven om te wonen op één van de splinternieuwe locaties. Bij Dagelijks Leven is goede zorg in een mooie woon- en leefomgeving betaalbaar voor iedereen. Ook voor mensen met alleen een AOW als inkomen. Iedereen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies, die een indicatie voor zorgprofiel VV05 of hoger heeft, mits voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden, is welkom bij Dagelijks Leven.

Meer weten over wonen bij Dagelijks Leven? Bekijk de website voor meer informatie.

*Bron: Limburger – 6 januari 2021 – Vraag naar verpleegzorg explodeert in Limburg