Mantelzorg bij dementie

Zorgt u voor een naaste met dementie?

Omdat steeds meer mensen gediagnosticeerd worden met dementie, zien we ook een toename in het aantal mensen dat mantelzorg verleent aan een naaste die lijdt aan de ziekte. Een zware taak; de belasting is vaak enorm. Niet alleen op het gebied van de zorg, maar ook op psychosociaal vlak. Er wordt ontzettend veel gevraagd van mantelzorgers. Bent u een van hen? Het is belangrijk dat u ook tijd maakt voor uzelf. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Begeleiding en ondersteuning voor mantelzorgers

Van de mensen die zorgen voor iemand met alzheimer of een andere vorm van dementie is ruim de helft dag en nacht of dagelijks met de mantelzorg bezig. Zeker wanneer het een partner betreft is de zorg meer dan een fulltime baan. Om de last enigszins te verlichten zijn er verschillende vormen van ondersteuning, die u kunt inschakelen wanneer u zorgt voor een naaste. Een goed startpunt is de casemanager. Casemanagement is een vorm van hulp waar iedereen die aan de ziekte lijdt recht op heeft en die door uw zorgverzekeraar wordt vergoed uit de basisverzekering. Deze casemanager weet de weg in het oerwoud aan wetten en regels, kan u alles vertellen over de mogelijkheden op het gebied van zorg en ondersteunt ook op emotioneel vlak.

Contact met lotgenoten

Ook een vorm van dagbesteding kan u verlichting bieden. Niet alleen heeft u even tijd voor uzelf, de vaak zinvolle activiteiten en de geboden structuur blijken in veel gevallen ook de zelfredzaamheid van de deelnemer te stimuleren en dat kan ervoor zorgen dat deze persoon ook langer thuis kan blijven wonen. Voor uzelf als mantelzorger is het raadzaam om contact te zoeken met lotgenoten. Bezoek bijvoorbeeld eens een Alzheimer Café in uw buurt. Dat kan alleen, maar ook samen met uw naaste.

Meer informatie

Respijtzorg

Als mantelzorger is het niet gek dat u af en toe even adempauze nodig heeft. Even een moment voor uzelf, de tijd om een aflevering van die ene mooie serie te kijken, een vriend te bezoeken of gewoon eindelijk eens een nacht echt ongestoord door te slapen. In dat geval kunt u de zorg tijdelijk laten overnemen. Dit heet respijtzorg. Er zijn meerdere mogelijkheden. U kunt een oppas aan huis laten komen of uw naaste tijdelijk laten logeren bij een zorglocatie. Ook zijn er aanbieders van reizen die u samen kunt maken. Vrijwilligers nemen dan de zorg voor uw naaste van u over, zodat u ook echt kunt genieten van het uitje.

Als de mantelzorg te zwaar wordt

Wij bieden op onze kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie een zinvolle besteding van de dag, onder begeleiding van gediplomeerde activiteitenbegeleiders. Van creatief aan de slag tot een beweegactiviteit of samen op pad: wij hopen van elke dag, een bijzondere te maken. Ook door samen juist heel gewone activiteiten te ondernemen, zoals helpen in de keuken of in de tuin. Bewoners zijn 24/7 verzekerd van gespecialiseerde zorg. Onze zorgmedewerkers bewegen mee op het ritme van de bewoners en geven hen de vrijheid hun leven te leiden zoals zij dat zelf willen en gewend zijn. Wilt u meer weten? Neem dan een kijkje op onze website.

“Zeeën vol tranen heb ik gehuild” 

“Zeeën vol tranen heb ik gehuild” 

Mantelzorger aan het woord

Jarenlang woonden ze naast elkaar, waardoor Karin de nodige zorg kon bieden toen haar moeder door dementie langzaam achteruitging. Tot het niet meer ging.

“Op een gegeven moment werd de verzorging te zwaar. Samen met mijn broer ben ik op zoek gegaan naar een thuis waar onze mams in een veilige omgeving met veel liefde verzorgd zou worden. Bij Dagelijks Leven hebben we die plek gevonden. Dit is écht een warm bad. Iedereen die hier werkt is zo lief en geduldig; het is bijna alsof ze erop geselecteerd worden.”

Lees het hele interview

Betaalbaar wonen met zorg

Wonen bij Dagelijks Leven is betaalbaar voor iedereen, ook voor wie AOW als inkomen heeft. Met 100 locaties door heel Nederland is er altijd een huis bij u in de buurt. Wilt u meer weten over onze zorglocaties? Bezoek onze website of neem geheel vrijblijvend contact op met onze zorgadministratie via 055 – 576 66 76 of zorg@dagelijks-leven.nl.

Wilt u een informatiepakket ontvangen of u direct inschrijven? Via de huizenpagina van uw voorkeur kunt u via de knop ‘informatiepakket aanvragen’ meer informatie opvragen. Via de knop ‘schrijf u eenvoudig in’ kunt u zich direct aanmelden.

Bekijk onze huizen