Skip links

Leven, wonen, genieten en zorg

Leven met dementie, gewoon als thuis

Wij realiseren ons dat wonen bij Dagelijks Leven nooit helemaal is zoals thuis. Samen met al onze collega’s doen we wel ons uiterste best om onze bewoners met dementie zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen. De eigen stoel van thuis staat nu bij Dagelijks Leven. We maken het gezellig. We geven net dat beetje extra aandacht. En we kijken en luisteren goed naar onze bewoners, want zij vertellen ons hoe we hier een fijn nieuw thuis kunnen maken.

Wat vindt mevrouw prettig bij het aan- en uitkleden? In welke kleding voelt mevrouw zich op haar mooist? Meneer helpt graag met boodschappen doen als hij de krant heeft kunnen lezen. En we voelen naadloos aan wanneer hij zich ergens druk om maakt. We maken tijd voor een spelletje en trekken er samen op uit. Wie wil ‘s ochtends helpen met aardappels schillen? Natuurlijk mag dat in hetzelfde jasje als de huishoudelijk verzorgers, met plezier!

Onze bewoners blijven zoveel mogelijk zelfstandig. Samen kijken we hoe we de kwaliteit van leven zo goed mogelijk houden. Met oprechte aandacht, warmte en gezelligheid. Want ook mensen met geheugenverlies, die niet meer thuis kunnen wonen, verdienen het om in een fijne en vertrouwde omgeving zo gewoon mogelijk verder te leven. Dat is waar wij voor staan. Dat maakt Dagelijks Leven zo bijzonder.

Lees hier het verhaal van Paul Ververda over zijn moeder in Het Venenhuis.

Wonen, gewoon als thuis

Onze gespecialiseerde kleinschalige zorg is er voor mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies. In ieder Dagelijks Leven huis is plaats voor 20 bewoners, alleenstaand of als echtpaar. Elke bewoner heeft een eigen studio, met een zit-/slaapkamer en een badkamer, die naar de wens van de bewoner is ingericht. Want eigen meubels en spulletjes geven een vertrouwd gevoel. Ook hebben de meeste locaties een logeerkamer voor respijtzorg. Hier kunnen verzorgers verblijven die tijdelijk mantelzorg overnemen.

Onze vrijstaande locaties staan midden in de wijk, op loopafstand van voorzieningen. Zo kunnen onze bewoners deel uitmaken van het dagelijks leven in de wijk. De dagelijkse boodschappen doen we zoveel mogelijk bij de lokale middenstand. Als het even kan, halen we samen een broodje bij de bakker op de hoek. Alle tuinen zijn royaal en geven bewoners ruimte en vrijheid, maar ook geborgenheid. Al onze locaties hebben een omheining, zodat vreemden niet zomaar naar binnen kunnen lopen.

Waar mogelijk maken we graag gebruik van de diensten van vrijwilligers, buren en naaste familie of vrienden. Een kleindochter die piano speelt? Daar maak je veel bewoners blij mee. Zo zorgen we samen voor dat extra beetje aandacht.

Genieten, gewoon als thuis.

Wij kiezen bewust voor kleinschalig. Voor huiselijkheid, voor de gezelligheid van een groep en voor het ondernemen van leuke activiteiten samen. Voor onze bewoners willen wij een zo normaal mogelijk leven. Dagelijks leven, gewoon als thuis. Partners, familie en vrienden lopen hier ieder moment van de dag binnen. Wie vindt het niet fijn om bezoek te krijgen? Samen winkelen en een bezoekje aan de markt hoort er bij ons gewoon bij.

Bij Dagelijks Leven vinden we het belangrijk dat niet alleen onze bewoners maar ook hun naasten zich hier thuis voelen. De verhuizing van een dierbare naar een kleinschalig huis met gespecialiseerde zorg ervaren zij vaak als een emotionele gebeurtenis. Zeker als een periode van intensieve zorg hieraan vooraf is gegaan. Wij vinden het van belang dat familie en vrienden zich zo snel mogelijk op hun gemak voelen. Dat helpt in het verwerken en accepteren van de verandering. Voor een deel kunnen zij de zorg weer loslaten, waardoor zij meer rust en tijd krijgen om weer partner of kind te zijn. Ons doel is dat onze bewoners en hun naasten weer zo snel mogelijk samen genieten.

Lees hier het verhaal van Carmen Willemsen over haar ouders in Het Wilderinkhuis.

Zorg, gewoon als thuis

Dementie en andere vormen van geheugenverlies zijn helaas nog niet te genezen. Wel zijn er manieren om zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan. Bij Dagelijks Leven kijken we welke zorg het beste bij elke bewoner past. Heeft meneer behoefte aan rust of aan een gesprekje af en toe? Samen onderzoeken we wat kwaliteit van leven inhoudt. Zelf aankleden of juist geholpen worden? Bij het verwelkomen van een nieuwe bewoner bespreken we zijn of haar levensverhaal, omdat wij ook de mens achter de ziekte willen leren kennen.

Wonen in een huis van Dagelijks Leven betekent 24 uur per dag verzekerd zijn van zorg, aandacht en begeleiding. Wij bieden specialistische zorg voor mensen met geheugenverlies. We werken samen met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, fysiotherapeuten, para-medici en andere zorgverleners uit de directe omgeving. Elke locatie heeft een vast team van professionele en deskundige medewerkers, zodat bewoners en hun naasten snel vertrouwd kunnen raken met alle gezichten.

We besteden veel aandacht aan een passende dagbesteding. Onze professionele activiteitenbegeleiders zorgen dagelijks voor gevarieerde activiteiten, afgestemd op de behoeften en interesses van de bewoners. Bewoners vinden het ook vaak leuk om te helpen met alledaagse klusjes. Want ook met het opvouwen van de was en helpen koken kun je samen plezier beleven. Ook familie en vrienden kunnen hier een beetje van meegenieten. In Caren, het online zorgportaal voor naasten, lees je het zorgplan en zie je hoe de dag is verlopen. Slaat de nieuwe medicatie aan bij mijn vader? Je stelt vragen en kijkt op afstand mee.

Lees hier de ervaring van Caroline van Brussel van der Steen, verwant, over CarenZorgt en transparantie in de zorg bij Dagelijks Leven.