Skip links

Leven, wonen, genieten en zorg, gewoon als thuis

Leven, gewoon als thuis

Wij realiseren ons als geen ander dat wonen in een van de locaties van Dagelijks Leven nooit helemaal is zoals thuis. Echter, samen met al onze collega’s doen we wel ons uiterste best om de bewoners zich echt thuis te laten voelen, met dat beetje extra gezelligheid. Vooral door goed naar de bewoners te kijken en te luisteren. Immers, dan weten wij pas echt wat thuis voor bewoners betekent.

Daardoor weten we wat mevrouw prettig vindt bij het aan- en uitkleden, en in welke kleding zij zich op haar mooist voelt. Voelen we naadloos aan of meneer zich goed voelt of zich ergens druk over maakt en waarom. Dat een andere bewoonster graag hetzelfde jasje als de huishoudelijk verzorgers aantrekt en af en toe met plezier mee doet. Graag helpt met aardappels schillen, een boodschap halen of de was doen. We maken tijd om samen een spelletje te doen, de krant te lezen of met elkaar er even op uit te trekken. Zo behouden mensen zoveel mogelijk zelfstandigheid, en kunnen we samen hun kwaliteit van leven zo goed mogelijk houden.

Lees hier het verhaal van Paul Ververda over zijn moeder in Het Venenhuis.

Oprechte warmte en gezelligheid voor de bewoners, mensen met geheugenverlies, die niet meer thuis kunnen wonen. Opdat zij hun leven zo gewoon mogelijk kunnen voortzetten in een fijne en vertrouwde omgeving. Dat maakt Dagelijks Leven zo bijzonder.

Wonen, gewoon als thuis

Onze kleinschalige woonzorglocaties zijn er voor mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies. Iedere woonzorglocatie biedt plaats aan circa 20 bewoners, alleenstaand of als echtpaar. Ook is er in de meeste locaties een logeerkamer voor respijtzorg.

Alle bewoners beschikken over een eigen studio, met een zit-/slaapkamer en een badkamer, die zoveel mogelijk naar eigen wens kan worden ingericht. Eigen spulletjes en meubels geven al snel een vertrouwd gevoel.

Onze vrijstaande locaties staan midden in de wijk, op loopafstand van voorzieningen, en maken onderdeel uit van het dagelijkse leven in de wijk. Alle tuinen zijn royaal en geven bewoners ruimte en vrijheid, maar ook geborgenheid. Vanuit veiligheidsoogpunt is iedere locatie omheind, zodat vreemden niet zomaar naar binnen kunnen lopen.

(Huis)artsen, fysiotherapeuten, para-medici, behandelaars en overige zorgverleners uit de directe omgeving worden waar nodig ingeschakeld in het zorgproces.

Lees hier het verhaal van Wouter Bekkers, huisarts bij t Heelhuis in Helmond.

Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van de diensten van vrijwilligers, omwonenden en verwanten, ook om juist die extra aandacht te kunnen geven. De dagelijkse boodschappen worden zoveel mogelijk gedaan bij de lokale middenstand.

Genieten, gewoon als thuis.

Wij kiezen bewust voor kleinschalig wonen, voor huiselijkheid, sfeer, samen zijn en samen leuke activiteiten ondernemen. Een zo normaal mogelijk, dagelijks leven. Een leven, gewoon als thuis. Dat betekent dus ook dat partners, familie en vrienden op ieder moment van de dag kunnen binnenlopen, dat samen winkelen en een bezoekje brengen aan de markt de normaalste bezigheden zijn voor de bewoners.

De verhuizing van een naaste naar een woonzorglocatie is vaak een emotioneel proces. Meestal is er een intensieve (zorg)periode aan voorafgegaan. Dagelijks Leven beseft dit als geen ander. Wij vinden het dan ook belangrijk dat verwanten zich snel thuis voelen, iets wat belangrijk is voor het verwerkings- en acceptatieproces. Voor de een zal dat anders zijn dan voor de ander, maar belangrijk is dat de bewoners en verwanten weer samen kunnen genieten.

Lees hier het verhaal van Carmen Willemsen over haar ouders in Het Wilderinkhuis.

Samen genieten betekent ook dat verwanten voor een deel de zorg los kunnen laten en weer meer tijd krijgen om partner of kind te zijn.

Zorg, gewoon als thuis

Dementie of een andere vorm van geheugenverlies is helaas nog niet te genezen. Er zijn echter wel manieren om hier zo goed mogelijk mee om te gaan: respectvol, met oog voor de mogelijkheden, zo gewoon mogelijk en met veel aandacht voor kwaliteit van leven. Dagelijks Leven is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met geheugenverlies. Wij hebben oog voor de mens achter de ziekte, vanuit de overtuiging dat er geen mensen bestaan met onbegrepen gedrag, maar wel onbegrepen mensen. Daarom willen wij het levensverhaal van de bewoners kennen om hen zo beter te begrijpen.

Wonen in een woonzorglocatie van Dagelijks Leven betekent 24 uur per dag verzekerd zijn van zorg, aandacht en begeleiding. We werken met een team van professionele en deskundige medewerkers. Het team is compact, zodat de bewoners, maar ook de verwanten snel vertrouwd zijn met alle gezichten.

De verwanten kunnen op afstand via CarenZorgt het zorgplan lezen, meekijken hoe de dag van de bewoner is verlopen, vragen stellen en meepraten.

Lees hier de ervaring van Caroline van Brussel van der Steen, verwant, over CarenZorgt en transparantie in de zorg bij Dagelijks Leven.

Naast goede zorgverlening is dagbesteding minstens zo belangrijk. Onze activiteitenbegeleiders zorgen dagelijks voor gevarieerde activiteiten, zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften en interesses van de bewoners. Daarnaast zijn het vaak de alledaagse dingen, zoals de was opvouwen of helpen met koken, die voor bewoners prettig en herkenbaar zijn.

Dagelijks Leven