5x: dit wist je nog niet over de CAO VVT

5x: dit wist je nog niet over de CAO VVT

Als zorgmedewerker is de kans groot dat jij onder de CAO VVT valt. Het is met zo’n 500.000 medewerkers namelijk de grootste CAO van Nederland! We snappen dat jij niet alle regels uit die CAO kent. Daarom zetten we vijf handige weetjes over de CAO VVT voor jou op een rij. Wedden dat je dit nog niet wist?

1) Voorrang

Wil jij meer uren werken, maar kan dit niet? Dan heb jij bij vacatures of uitbreiding van jouw team voorrang. Slim dus, om dit alvast te melden bij jouw leidinggevende!

2) Extra veel vakantiedagen

Wist je dat je als zorgmedewerker in de CAO VVT extra veel vakantiedagen hebt? Bij een fulltime werkweek is dit 237 uur, bijna 33 dagen. Dat is maar liefst 7 dagen méér dan het gemiddelde in Nederland!

3) Vrije weekenden

Bijna iedereen in de zorg moet weleens werken in het weekend. Vind je dit nou helemaal niet fijn? Dan is het goed om te weten dat jij elk jaar recht hebt op 22 vrije weekenden! Als je dit wil, kan je dit verlagen naar minimaal 17 weekenden. Dat is zonder de weekenden in jouw ingeroosterde vakantie. Werk jij alleen in de weekenden? Hierover mag je natuurlijk altijd aparte afspraken maken met jouw werkgever.

4) Overuren

Het kan soms gebeuren dat je een week meer uren werkt dan in jouw contract staan. Maar gebeurt dit iedere week, een kalenderjaar lang? Dan moet je werkgever jou een aangepaste arbeidsovereenkomst aanbieden, met daarop het gemiddelde aantal uren dat jij het afgelopen jaar gewerkt hebt. Goed om in de gaten te houden, dus.

5) Feestdagen

In Nederland kennen we 10 officiële feest- en gedenkdagen . Wil jij vrij op een van die dagen, dan neem je vakantie-uren op. De zorg gaat op feestdagen natuurlijk óók gewoon door. 😉 Werk je wel op één van de officiële feest- en gedenkdagen? Dan krijg je maar liefst 60% extra uurloon. Verdien je normaal gesproken 18 euro bruto per uur, dan is dit op feestdagen ineens 28,80 euro bruto. Snel verdiend!

Weten wat er nog meer in de CAO VVT staat?

Alles over jouw salaris, vergoedingen, vakantiedagen én meer lees je in de CAO VVT. Lees hier de hele CAO VVT.