Deel op:

Hetty Osseforth over wonen bij Dagelijks Leven

Mevrouw Osseforth en dochter Hetty over wonen bij Dagelijks Leven

Vanzelfsprekend wil iedereen zolang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Toch kan voor mensen een moment aanbreken waarop het prettiger en veiliger is te verhuizen naar een plek waar 24-uurs zorg aangeboden wordt. Mevrouw Osseforth en haar dochter Hetty spreken uit ervaring als ze zeggen dat deze nieuwe omgeving niet veel hoeft te verschillen met de vertrouwde thuissituatie. Ze vertellen openhartig hun ervaringen over Dagelijks Leven, waar Bernarda sinds 8 oktober 2018 naar eigen zeggen ‘heel fijn woont’.

Naast Hetty heeft mevrouw Bernarda Osseforth drie andere dochters, die met elkaar veel kinderen en kleinkinderen hebben. “In totaal ben ik dertien keer oma en acht keer overgrootmoeder”, vertelt ze trots. “Er zijn er nog drie op komst. Het is een grote familie bij elkaar.” Velen van die familie wonen in de buurt van Slagharen, waar ook Bernarda lange tijd heeft gewoond. Handig, omdat alle vier de dochters al lang mantelzorger voor hun moeder zijn. Echter, nadat Bernarda last kreeg van geheugenproblematiek werd het voor haar steeds lastiger om zelfstandig thuis te blijven wonen. Hetty: “Iedereen vergeet weleens wat, maar bij haar werd het steeds erger. Daarbovenop kwam dat ze ’s avonds moeilijk in bed kon komen en slecht sliep. Die combinatie van factoren maakte dat ze weinig at, waardoor ze erg verzwakte. Daarom besloten we in gesprek te gaan met een arts.”

Regie behouden

Na enkele onderzoeken werd bij Bernarda vasculaire dementie gediagnosticeerd. Hetty: “Daarmee werd ons vermoeden bevestigd, maar toch voelde het ineens heel definitief.” Hoewel de diagnose veel veranderde, was er ook iets waar niet aan te tornen viel. “Ik vind het belangrijk zelf de regie te behouden, zolang dat nog kan”, legt Bernarda uit. Met behulp van thuiszorg kon die wens zo goed en zo lang mogelijk worden ingewilligd. Al bracht dat voor de rest van het gezin ook veel onzekerheden teweeg. Hetty: “Hoewel we het geluk hadden dicht bij onze moeder te wonen en dus vaak bij haar langs konden, maakten we ons ook veel zorgen. Vooral over haar voeding, omdat ze weleens maaltijden oversloeg. Daarom regelden we dat ze maaltijden thuisbezorgd kreeg van ‘Tafeltje Dekje’. We probeerden haar zo goed mogelijk te ondersteunen, zonder daarmee in te boeten op haar zelfstandigheid.”

Hetty en haar moeder met dementie knuffelen op de bank bij Dagelijks Leven

Welkom gevoel

Desalniettemin begonnen op den duur veel lichamelijke klachten op te vallen bij de thuiszorg. Bernarda had een hoge ademhaling, hield vocht vast en kampte met voedingstekort, zo bleek na een bezoek aan het ziekenhuis. Op advies van de arts, werd ze tijdelijk opgenomen om aan te sterken. Hetty: “Onze moeder wilde daarna weer thuis wonen, maar kon dat nog wel, vroegen wij ons af. Zou ze dan niet weer opgenomen moeten worden na drie of vier maanden?” Hierop vroeg de arts of ze bekend waren met de huizen van Dagelijks Leven. Hetty: “We zijn direct wezen kijken en waren gelijk enthousiast. Iedereen was het erover eens dat ze hier fijn kan wonen, met altijd de juiste zorg aanwezig. In vergelijking met de andere woonzorgcentra die we hebben bezocht, is Dagelijks Leven een heel nette en open ruimte, waar we ons direct welkom voelden. Ook het ‘openpoortbeleid’ vonden we prettig. Onze moeder hoefde niet naar een gesloten instelling, dus dan is het fijn als ze ergens terecht kan waar ze meer vrijheid heeft. Ze kon hier haar eigen studio inrichten, met haar eigen spullen van thuis. Je hebt hier echt het gevoel je eigen plekje te hebben.”

De beslissing om te verhuizen naar Dagelijks Leven ging niet over één nacht ijs. Hetty: “Wij kunnen het een fijne plek vinden, maar als onze moeder dat niet vindt, gaat het uiteraard niet door.” Maar Bernarda had er alle vertrouwen in dat haar dochters een goede plek voor haar hadden gevonden. Sinds ze haar intrek heeft genomen in het Vechtdalhuis is er veel rust gekomen in de familie. Hetty: “Als mantelzorgers voor onze moeder konden we weleens radeloos worden van de intensieve zorg. Sinds ze hier woont, is dat volledig weggevallen. We kunnen weer moeder en dochter zijn.”

meer weten over wonen bij Dagelijks Leven? Bekijk onze pagina ‘Wonen bij‘.