Deel op:

Blog – Het Poirtershuis uitgekozen voor het World Alzheimer Report

Het Alzheimer’s Disease International (ADI) is wereldwijd actief in haar strijd tegen dementie. Sinds 2009 schrijft ADI het World Alzheimer Report. Elk jaar behandelt het report een ander onderwerp gerelateerd aan dementie. Dit jaar is het huis van Dagelijks Leven in Oisterwijk ‘Het Poirtershuis’ de auteurs van het rapport opgevallen.

Aanmelden voor een job alert

World Alzheimer Report
Het World Alzheimer Report 2020 keek dit jaar alleen naar dementie gerelateerde bouwontwerpen. Het rapport maakt duidelijk dat ontwerpen speciaal voor mensen met dementie 30 jaar achterlopen op de mogelijkheden die er zijn voor mensen met fysieke handicaps. En dat dit moet veranderen. Daarom onderzocht en vergeleek ADI, onder leiding van Prof Richard Fleming PhD, ontwerp- en bouwoplossingen voor mensen met dementie.

Om een duidelijk beeld te krijgen van locaties waar goed nagedacht is over de woon- en verblijfswensen van mensen met dementie, bestudeerden de auteurs van het World Alzheimer Report verschillende initiatieven wereldwijd. In totaal werden 84 gebouwen en huizen zoals dagopvanglocaties, ziekenhuizen, openbare ruimtes en woonzorglocaties uitgelicht en als casuïstiek behandeld. In de categorie ‘woonzorglocaties’ is het oog gevallen op een van onze huizen. Het Poirtershuis in Oisterwijk werd vergeleken met tientallen woonzorglocaties van over de hele wereld. Een groot compliment voor ons als Dagelijks Leven.

Typisch Dagelijks Leven huizen
Het Poirtershuis in Oisterwijk was voorheen een huishoudschool. Toen Dagelijks Leven zich huisvestte in dit gebouw zijn veel oude esthetische details intact gelaten. Dit maakt Het Poirtershuis een verbouwlocatie met oog voor de oude details maar ook voor de nieuwe. Zo zijn alle ramen verlaagd, zodat onze bewoners ook zittend naar buiten kunnen kijken. Ook zijn de gangen en deuren verbreed zodat de gehele locatie rolstoeltoegankelijk is. Daarnaast is de reling van de trap verhoogd tot schouderhoogte om ongelukken te voorkomen. In de woonkamers staat een aanrecht als toevoeging op de reguliere keuken. Aan dit aanrecht kunnen bewoners zelf de afwas doen, wat beweging en actief blijven stimuleert. Dit helpt om onze bewoners zo lang mogelijk vitaal te blijven.

Dagelijks Leven bouwt altijd dementievriendelijk

Dagelijks Leven heeft inmiddels meer dan 55 locaties door heel Nederland die speciaal zijn ingericht voor mensen met dementie. Algemeen directeur Han Schellekens zegt: “Dat Het Poirtershuis is genoemd is een eer, toch had het net zo goed één van onze andere woonzorglocaties kunnen zijn. Nieuwbouw of verbouw, al onze locaties worden dementievriendelijk ingericht. Daarnaast kenmerken onze huizen zich door de aanwezigheid van een grote tuin om onze bewoners een gevoel van vrijheid te geven en activiteit te stimuleren.”

Blij met de erkenning
Wij zijn blij met de erkenning voor ons werk en dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit wereldrapport. Onze visie is om onze bewoners een hoge kwaliteit van leven te geven met de juiste ondersteuning van onze medewerkers. Wij zetten deze visie trots voort met het bouwen van vele nieuwe Dagelijks Leven locaties.

Wilt u meer weten over onze visie en huizen of zelf het rapport lezen?
Dagelijks Leven gelooft dat zorg anders kan en dat laten wij u graag zien. Op onze website vindt u meer informatie over onze visie en huizen.

Of lees het rapport, hier vindt u het volledige rapport van de ADI: Deel 1.
En hier kunt u lezen over Het Poirtershuis (pagina 166): Deel 2.