Kleinschalig wonen met dementie

Thuis wonen met dementie: wat als het niet meer gaat?

Het is verdrietig, als thuis wonen door dementie niet langer mogelijk is. Wanneer er onveilige situaties ontstaan, een partner wegvalt of de mantelzorg te zwaar wordt is er echter vaak geen andere keuze dan de eigen vertrouwde plek te verlaten. Het liefst ziet u uw naaste op dat moment verhuizen naar een plek waar hij of zij echt gezien wordt. Een plek waar iemand zoveel mogelijk zijn of haar eigen gang kan gaan en zich vertrouwd voelt. Is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie dan een goed idee?

Wat is kleinschalig wonen met dementie?

We spreken van een kleinschalige woonvorm wanneer mensen samenwonen in een kleine groep. Het is daarmee anders dan wonen in een verpleeghuis of een verzorgingshuis, hoewel deze huizen wel kleinschalige afdelingen kunnen hebben. Eigen regie en huiselijkheid spelen een grote rol bij deze vorm van woonzorg. Bewoners worden gestimuleerd zoveel mogelijk te blijven doen wat zij gewend zijn. Zo vormen zij samen met het zorgpersoneel een eigen huishouden. Ze kunnen helpen met de was, in de keuken en in de tuin. Dit is ook het geval in de huizen van Dagelijks Leven.

Twee bewoners met dementie zitten met elkaar aan tafel in een woonzorglocatie voor mensen met dementie in Soest.

Binnenkijken bij Dagelijks Leven

Benieuwd naar hoe een kleinschalige woonzorglocatie er vanbinnen uitziet? Deze video biedt een mooie blik achter de voordeur van een van de huizen van Dagelijks Leven. Deze landelijke zorgorganisatie heeft met haar gespecialiseerde en persoonlijke dementiezorg in kleinschalige setting al twee jaar op rij een plek in de ZorgkaartNederland Top 10 veroverd en is daarmee een van de beste zorgorganisaties van Nederland.

Meer weten over de zorg, de medewerkers en de bewoners van Dagelijks Leven? Neem een kijkje op het YouTubekanaal.

Dagelijks Leven in beeld

Ondersteunen en meebewegen

Zorgmedewerkers hebben een meer ondersteunende rol dan in een regulier verzorgingshuis of verpleeghuis. Welzijn en kwaliteit van leven zijn erg belangrijk. Het is daarom voor de medewerkers van belang dat zij meebewegen met de bewoners. Vaste tijden voor naar bed gaan, opstaan en koffie drinken? Die zijn er niet. De indeling van de dag is gebaseerd op de wensen en de behoeften van de bewoners.

Een nieuw thuis bij Dagelijks Leven

Als Dagelijks Leven zijn wij gespecialiseerd in dementiezorg, kleinschalig en op maat. Op dit moment bieden wij zorg op woonzorglocaties door heel Nederland. Onze huizen staan altijd midden in de wijk en bieden plek aan maximaal 22 bewoners, waaronder één echtpaar. Zij kunnen samen komen in de twee knus en huiselijk ingerichte woonkamers. In de keuken verzorgt de kok dagelijks een verse maaltijd en activiteitenbegeleiders zorgen voor een zinvolle invulling van de dag. Elk huis wordt omringd door een grote tuin, waarin naar hartenlust gewandeld, getuinierd en genoten kan worden

Betaalbaar wonen met zorg

Dagelijks Leven vindt het belangrijk dat deze vorm van dementiezorg toegankelijk moet zijn voor iedereen die dit nodig heeft. Daarom is een belangrijk speerpunt van de zorgorganisatie dat wonen in een huis van Dagelijks Leven betaalbaar is voor iedereen. Ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft.

Met 100 locaties door heel Nederland is er altijd een huis van Dagelijks Leven bij u in de buurt te vinden. Ga naar onze huizenpagina voor meer informatie.

Onze huizen

Regelt u de zorg voor een naaste of een familielid en denkt u dat wonen bij Dagelijks Leven goed bij hem of haar past? Of weet u zeker dat u zich zelf helemaal thuis zou voelen in een van onze huizen? Bel dan geheel vrijblijvend onze zorgadministratie via 055-576 66 76. U kunt ook een mail sturen naar zorg@dagelijks-leven.nl. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

Een informatiepakket ontvangen of direct inschrijven? Ga daarvoor naar onze huizenpagina en kies de locatie van uw voorkeur. Klik op de knop ‘informatiepakket aanvragen’ om meer informatie op te vragen. Via de knop ‘schrijf u eenvoudig in’ kunt u zich direct aanmelden.

Bekijk onze huizen