Een zorgmedewerker kijkt geërgerd in de camera, ter illustratie bij een artikel over de grootste ergernissen van zorgmedewerkers

Dit zijn de grootste ergernissen in de zorg

De grootste ergernissen

Dagelijks Leven onderzocht de grootste ergernissen van zorgmedewerkers. Meer dan 1000 zorgmedewerkers deden mee, uit alle takken van de zorg. Van het verpleeg-/verzorgingshuis tot de thuiszorg en van de gehandicaptenzorg tot het ziekenhuis. Dit zijn de resultaten.  

Het grootste deel van de deelnemers werkt als verzorgende (IG), namelijk bijna 40%. Ook de verpleegkundigen (20%), helpenden (18%) en gespecialiseerd verzorgenden psychogeriatrie (7%) zijn goed vertegenwoordigd in het onderzoek.

Gemiddeld een 7,3

Zorgmedewerkers geven hun werk in de zorg een 7,3 gemiddeld. Daarbij valt op dat zorgmedewerkers in het ziekenhuis het minst gelukkig zijn met hun werk. Zij geven hun werkzaamheden gemiddeld maar een 6,5. Terwijl zorgmedewerkers in de thuiszorg hun werk – met een 7,4 – bijna een heel punt hoger waarderen.  

Als we kijken naar de verschillen per functie en jaren werkervaring, dan geven verzorgenden die 16 tot 25 jaar in de zorg werken hun werk gemiddeld maar een 6,8. Zij lijken het minst tevreden. Helpenden die langer dan 25 jaar werkzaam zijn in de zorg, geven hun werk juist weer een 7,6. Verpleegkundigen die korter dan 5 jaar in de zorg werken geven hun werk zelfs gemiddeld een 7,8! Maar wil je écht gelukkig worden in de zorg? Dan moet je volgens de onderzoeksresultaten als kok aan de slag. Zij geven gemiddeld een 8,1 voor hun werkzaamheden.

“Tijdsdruk, elke minuut moeten verantwoorden”

– zorgmedewerker

“Tijdsdruk, elke minuut moeten verantwoorden”

– zorgmedewerker

De top 3 grootste ergernissen zijn: 

  1. Roosterproblemen – Problemen met onhandige of niet-passende roosters 
  2. Werkdruk – Te hoge werkdruk, te veel cliënten en te weinig tijd 
  3. Onregelmatigheid van werkschema – Wisselende of te korte diensten 

De top 3 leukste dingen zijn: 

  1. Contact met cliënten – Direct contact met cliënten, bewoners, mensen 
  2. Verzorgen van cliënten – Het verzorgen en helpen van cliënten met dagelijkse taken 
  3. Cliënten gelukkig maken – Het zien van tevredenheid en glimlachen van cliënten 

Roosterproblemen’ (159 keer) en ‘Werkdruk’ (158 keer) worden het meest genoemd en gaan nek aan nek met maar één stem verschil. Toch wordt dit niet in elke functiegroep of zorgtak zo ervaren. Het ‘Contact met cliënten/bewoners’ is in elke zorgtak én elke functie veruit het leukste onderdeel van de zorgwerkzaamheden (417 keer). Daarna volgt de ‘Verzorging van cliënten’ (196 keer). Ook hier zien we verder in de top 3 kleine verschillen ontstaan per functie.

Verschillen per functie 

Verzorgenden (IG) geven aan dat hun grootste ergernis de ‘Werkdruk’ is. Terwijl de werkdruk bij verpleegkundigen pas op de 4e plaats komt. Bij hen komt de ‘Flexibiliteit van collega’s’ in de top 3 van ergernissen terecht. Verpleegkundigen vinden het hebben van ‘Betekenisvol werk’ één van de 3 leukste dingen van hun werk. 

Helpenden geven aan dat ze ‘Onderbezetting’ ervaren. Dit is de hekkensluiter in hun top 3 van ergernissen. Daarnaast vinden helpenden ‘Waardering van cliënten’ vaker belangrijk en vinden dit één van de leukste dingen aan het werken in de zorg.

“Het werken met hart en ziel! De dankbaarheid en het hebben van een geweldige baan.”

– zorgmedewerker

“Het werken met hart en ziel! De dankbaarheid en het hebben van een geweldige baan.”

– zorgmedewerker

Verschillen per zorgtak 

De grootste ergernis in de thuiszorg is de Onregelmatigheid van het werkschema. Voor medewerkers in het verpleeg-/verzorgingstehuis is de categorie Roosterproblemen’ de meest genoemde ergernis. In de gehandicaptenzorg is dit, net als in het ziekenhuis, de ‘Werkdruk. Maar, daar kunnen ze zich ook bont en blauw ergeren aan de ‘Regels en bureaucratie’ (2e plek) en de ‘Onderbezetting’ (3e plek). Wij zijn wel benieuwd over welke regels en bureaucratie dit in de gehandicaptenzorg precies gaat. Wellicht een goed startpunt voor een volgend onderzoek?

“Ouderen gelukkig en blij maken, al is het maar iets kleins. Een lach maakt mijn dag al goed.”

– zorgmedewerker

“Ouderen gelukkig en blij maken, al is het maar iets kleins. Een lach maakt mijn dag al goed.”

– zorgmedewerker

Niet in de top 3, maar wel opmerkelijk 

Opvallende andere genoemde ergernissen in de top 10 zijn ‘Roddelen en negatieve sfeer’ (6e plek) en de ‘Flexibiliteit van collega’s’ (5e plek). Wij denken dat dit de komt omdat zorgmedewerkers vaak in kleine, hechte teams werken. Er ontstaan snel vriendschappen, die ook soms kunnen omslaan. Toch staat een ‘Positieve sfeer in het team’ ook nog op de 6e plek van de leukste onderdelen van het werk in de zorg. Gelukkig maar! 

En als we kijken welke ergernissen nou zorgen voor de grootste onvrede in het werk? Dan zien we dat zorgmedewerkers die aangeven dat hun grootste ergernis de ‘Werkdruk’ en/of ‘Gebrek aan waardering’ is, hun werk gemiddeld het laagste cijfer geven (een 6,9). Dus, hoor je een collega weer eens mopperen, geef hem of haar dan eens een welgemeend complimentje over zijn/haar werkzaamheden. Daar worden we allemaal blijer van. 😉